Руската православна църква призова за отказ от култа към Сталин

OFFNews 11 май 2019 в 16:24 3655 0

Йосиф Сталин

Снимка ExtremeCentrePoint

Ръководителят на синодалния отдел за външни църковни връзки митрополит Иларион призова за отказ от връщане към култа към личността на Йосиф Сталин и да не му се приписва победа във Великата отечествена война.

„Всеки път, когато възниква тази тема, аз припомням, че съвсем наблизо до Москва се намира Бутовският полигон, където трябва да ходят онези, които се възхищават на Сталин и се прекланят пред фигурата му, и да се замислят до какви последствия доведе неговата политика“, заяви митрополитът в ефира на телевизия „Русия-24“.

Архиереят посочи, че Сталин е отговорен за репресиите в периода 1920-1930 г., за които Църквата много ясно е изразила отношението си, когато е канонизирала „новите мъченици и изповедници“. В коментар за личната роля на Сталин по отношение на победата във войната той отбеляза, че по този въпрос има твърде много спорове, в това число и по повод действията на този държавен глава, насочени към отслабването на армията през 1930 г. и след това.

Иларион каза, че много видни военачалници са били разстреляни по подозрения в измяна, а армията се оказала абсолютно неподготвена за тази война. Той препоръча на всички да си спомнят как Сталин е бил информиран за подготвяното нападение, но той игнорирал донесенията, включително и тези на най-известния разузнавач Рихард Зорге.
„Затова да се говори, че победата на Съветския съюз във войната е заслуга на Сталин изобщо не следва. Мисля, че това е заслуга на целия народ, но тя бе приписана на Сталин заради култа към личността му. И не мисля, че да се възражда този култ към личността е необходимо сега, в наше време“, заключи митрополит Иларион.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови