Руски кораби са открили огън по украински плавателни съдове, има пострадали (обновена към 22.20 ч.)

OFFNews 25 ноември 2018 в 21:20 10129 6

Руски кораби са открили огън по украински плавателни съдове, има пострадали

Руски кораби са открили огън по група плавателни съдове на Военноморските сили на Украйна при излизането им от Керченския проток, в резултат на което има пострадали, предава украинската информационна агенция УНИАН, без да уточнява броя на ранените, съобщава "Фокус".

Пояснява се, че информацията е потвърдена в съобщение от пресслужбата на ВМС на Украйна. „След като напуснаха зоната от 12 мили, катер на Федералната служба за сигурност на Руската федерация е открила огън срещу група плавателни съдове на украинския флот. Повреден е малък брониран артилерийски катер „Бердянск".Той загуби курс, има ранени. Оръжията са използвани с цел поразяване", се казва в разпространеното съобщение.

По-късно стана ясно, че два бронирани катера – „Бердянск“ и „Никопол“, и влекачът „Яна Капу“ са били превзети по време на действията. Към настоящия момент все още не е ясно дали украинските военни са открили огън.

По информация на ТАСС Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация е съобщила, че има „неопровержими доказателства“ за провокации от страна на Военноморските сили на Украйна. Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова написа в Туитър, че властите в Киев действат "с бантидски методи – първоначално използват провокация, а след това силов натиск и накрая – обвинение в агресия". 

По-рано днес беше съобщено, че руски танкер е блокирал преминаването през Керченския проток на границата между Азов и Черно море за цивилни кораби след инцидент с украински влекач „Яна Капу“. Около 7.00 часа тази сутрин три украински кораба са нарушили държавната граница на Русия и се отправили към Керченския проток.

След това Украйна обвини Русия в „умишлено тараниране“ на украинския влекач, поради което основният двигател на кораба, корпусът и предпазната обшивка бяха повредени.

"В 13:12 часа е забелязан заход на два руски атакуващи хеликоптера Ka-52 в боен курс от военноморските сили на Украйна, съобщават от украинския ВМС в социалната мрежа „Фейсбук“, уточнява "Фокус".

В 11:30 часа от пристанището Бердянск са изпратени още два бронирани артилерийски кораба от клас Гюрза, въпреки че руски военни кораби и товарен кораб са блокирали пътя под Кримския мост.

Руските военни самолети Су-25 патрулираха в района на Керченския проток поради действията на украинския флот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

6

Hissarion

26.11 2018 в 09:43

Като няма хляб, ето Ви малко война, казали Поросянко и компания на украинците.

77927

4

El Commandante

25.11 2018 в 23:33

Елате повече!

Укрите днес ше го подухат заради корабите си, утре като се осмелят повече ше провокират фулл скейл война, която ще продължи около 12 часа макс след което държава Украина нема да има.

Фактите са си факти, брадърс енд систърс.....

12056

3

идиот

25.11 2018 в 23:08

безпартийна, собствено мение относно "Акцията на Русия е повод за започване на военни действия. Как точно ще се развият нещата е рано да се прецени" ? -има , или само провокираш аудиторията ? Иначе, нищо няма да стане - аз да ти кажа ! (според ник-а ти) .... наблегни на плетките и това, на коя са и изтекли водите - другото с водите е чужда материя за теб . А военни действия кой ? - Кой го боли к*ра за Керченския, освен Украйна ?
П.С
руснаците ги мразя, точно колкото и американците , ама наи-много мразя англичани, французи, ньой, сан-стефано .......

7926

2

Ирена Колева

25.11 2018 в 22:49

За каква провокативност на руснаците говорим, като украинците са се завряли с военни кораби в техни води....да седят и да гледат ли?!? Порошенко го чакат избори и си вдига рейтинга, че в последно време хич го няма....

11671

1

безпартийна

25.11 2018 в 22:00

Акцията на Русия е повод за започване на военни действия. Как точно ще се развият нещата е рано да се прецени, но във всеки случай действията на Русия са твърде провокативни.