Руски самолет изчезна над Сирия

OFFNews 18 септември 2018 в 07:45 3754 1

Руски военен самолет с 14 души на борда е изчезнал от радарите над Сирия, съобщи руското военно министерство.

Това е станало по време на атаките на израелските изтребители F-16 по обекти в Латакия, уточни руското МО, цитирано от ТАСС.

„На 17 септември около 23:00 часа московско време (съвпада с българското) при завръщане към базата Хмеймим над акваторията на Средиземно море, на 35 километра от крайбрежието на Сирия, прекъсна връзката с екипажа на руски самолет Ил-20 - пишат от ведомството. - Отметката на Ил-20 на радарите за управление на авиацията е изчезнала по време на атаката на четири израелски самолета F-16 по сирийски обекти в провинция Латакия".

При ракетните удари по складове в муниции в Латакия, приписвани от Русия на Израел, са загинали двама души, предаде Франс прес, като се позова на сирийския Център за наблюдение на човешките права. Не става ясно дали жертвите са сирийски войници или членове на милиции, подкрепящи сирийския режим. Има най-малко 10 ранени, от които 7 са сирийски военни, поясни директорът на центъра Рами Абдел Рахман.

Часове след съобщението на Русия САЩ изразиха предположението си, че самолетът е бил свален по невнимание от сирийската зенитна артилерия. Това заяви анонимен американски представител, цитиран от Ройтерс, според когото по същото време сирийската ПВО е обстрелвала летящи срещу Сирия израелски ракети.

12 часа след изчезването на самолета руските власти потвърдиха тази информация - сирийската противовъздушна отбрана е свалила самолета, съобщи AFP.

Русия започна военни удари в Сирия през 2015 г. след искане от президента Башар ал-Асад, който остана на власт въпреки седемгодишната гражданска война. В конфликта до момента са загинали повече от 350 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови