Руски военен обвини Лондон, че провежда експерименти с химическо оръжие

OFFNews 21 март 2018 в 17:31 5934 2

Снимка AFP

На фона на разследването за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, за което Лондон обвини Москва, руски военен обвини Великобритания, че провежда експерименти с химическо оръжие. 

Обвинението отправи началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита Игор Кирилов. 

По думите му експериментите с химическо оръжие се провеждат в лаборатория "Портън Даун", която "по щастлива случайност се намира на няколко километра от Солсбъри". 

"Общоизвестен факт, признат от правителството на Великобритания през 2006 г., е провеждането на експерименти със зарин върху Роналд Медисън и още 360 души", допълни Кирилов, цитиран от РИА Новости. 

Той обясни, че "Портън Даун" е свръхсекретен обект, който официално се занимава с утилизация на стари образци и с провеждане на експерименти под предлога да се изработят защитни средства срещу въздействието на химическо и биологично оръжия. 

Кирилов каза още, че наскоро отделените от британското правителство 50 млн. паунда за лабораторията може да са отишли и именно за унищожаване на "Новичок". 

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровено с нервнопаралитично вещество в британския град Солсбъри, а Лондон обвини за отравянето Русия. 

Москва обяви в отговор, че в страната няма химическо оръжие, тъй като е унищожено под контрола на международни наблюдатели. 

По-рано днес директорът на Департамента по въпросите за неразпространение и контрол на въоръжението към руското външно министерство Владимир Ермаков заяви, че отравянето на Скрипал е или атентат, или постановка на Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

28.03 2018 в 07:08

Той не е отправил обвинение. Това е просто факт.
Всичко, което пее в момента тереза мей, го знам от паметките за ученика, от началото на 70-те. За случай на война с ОМП. Типовото връхлитане с пропаганда, паника, слухове. Тогава му казваха "психологическа война", сега - "фейк нюз". Все тая - еднаква лъжа.
Прочее - подпръдляците още не показват ДОКАЗАТЕЛСТВА. И така единствените публично обявили се като мъжкари, у нас остават Б. Борисов, и С. Трифонов.
Миманса от форумите - не го броим.
Кво праим?