Руски военни кораби почват учения по Северния морски път

OFFNews 16 август 2015 в 23:35 6897 4

Руски военни кораби почват учения по Северния морски път

Снимка mil.ru

Руски военни кораби почват учения по Северния морски път, който преминава край северните брегове на Руската федерация през Северния ледовит океан, съобщава РИА Новости.

Отрядът от бойни кораби и помощни съдове на руския военноморски Северен флот напусна в неделя вечерта главната база в Североморск и излезе в Баренцово море. След това, според пресслужбата на флота, цитирана от ТАСС, корабите са поели на изток към архипелага Нова земя, съобщава БГНЕС.

"Голяма част от маршрута на арктическия поход преминава през Северния морски път, който сега е свободен от ледове, съобщава пресслужбата, добавяйки, че в случай на усложнение на ледовата обстановка, която се следи постоянно, на помощ на флота ще пристигнат ледоразбивачите от Атомфлот.

За първи път в северния поход участва и мотострелкова бригада, която ще направи десант на остров Котелни и други арктически територии на Русия.

Една от целите на кампанията е да се тренират акции за търсене и спасяване, както и развитие на умения за подпомагане на условни бедстващи кораби във високите географски ширини. За участие в спасителните операции, във въздушното разузнаване и различни мисии, на борда на флагманския кораб на Северния флот "Североморск" има и два вертолета Ка-27.

Това е четвъртата арктическа кампания от 2012 година. Тя ще продължи няколко месеца. През това време корабите и плавателните съдове на Северния флот на Русия за първи път ще посетят редица руски северни пристанища

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови