Руският посланик сравни инцидента в Керченския проток с преминаване на руски танкове през Балтика

OFFNews 28 ноември 2018 в 19:32 4858 0

Снимка БГНЕС

Руският посланик у нас Анатолий Макаров сравни инцидента в Керченския проток с преминаване на руски танков батальон през балтийските страни.

Той направи изказването по време на среща с три български телевизии. 

"Ще ви дам един пример: ако ние решим да вземем един танков батальон и да минем направо в Калининградска област, каква ще е реакцията на балтийските страни? Ако през тяхна територия минат танкове, без да реагират на каквито и да е запитвания. Навярно това би била тревога, навярно това би се смятало за нападение от страна членка на НАТО? Но когато се случва спрямо Русия, смята се за нормално", каза Макаров, помолен да коментира инцидента, при който руски кораби стреляха по украински и задържаха плавателните съдове и моряците. 

"Русия била агресор. В какво е агресор? Нима сме навлизали в техните териториални води? Какво сме направили?", посочи още Макаров, цитиран от "Фокус".

"Разбира се, има ред, по който корабите трябва да преминават под Керченския мост. Да, наистина това е  стратегически обект, разбира се, той е много важен за нас. Колко призиви чухме той да бъде взривен? В Украйна, в Киев. Така че наистина трябва да правим проверки. И това се случва без проблеми. Тези кораби, подобни, вече минаваха – по рано, през септември, два кораба минаваха. Военни кораби – нормално минаха, направиха заявка съответна, получиха лоцман – морето там е много плитко. Стигнаха до Бердянск и там акостираха, нямаше проблеми. Но за какво да предприемат провокация? Аз виждам очевидна провокация", допълни той.

"Тази провокация беше организирана от президента Порошенко в навечерието на президентските избори в Украйна. Знаете, че на 31 март са насрочени президентските избори, и затова президентът прави всичко възможно тези избори да не се състоят с оглед на ниския му рейтинг. Затова беше въведено военно положение. Обаче, макар отначало той предложи то да се въведе за 60 дни, беше определено за 30 дни. След ожесточени дебати във Върховната рада посочиха 10 региона от страната. По такъв начин, разбирам, това военно положение предвижда потискане на правата на гражданите, забрана за дейността на политическите партии, забрана на митинги и много други забрани, въвеждане на комендански час и т.н. Така че, както вие разбирате, с оглед на случващото се, това е очевидна провокация на г-н Порошенко", коментира посланикът.

Той определи изказванията на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов за инцидента като "премерени". 

"Това е абсолютно нормално проявление, израз на това че трябва да намалим напрежението между страните. Това е абсолютно нормално. Всичко, което става, изисква съответни разисквания, но очевидно е, че беше извършено незаконно навлизане в териториалните води на Русия и затова моряците могат да бъдат върнати, след като бъдат проведени следствени действия и определени по-нататъшни стъпки спрямо моряците", допълни Макаров.

На въпрос истина ли е, че руски военен кораб се е насочил към Азовско море и е разположил противоракетни системи C-400 Макаров отговори, че не знае за това, но смята, че то няма никакво отношение към инцидента. 

На въпрос дали Русия се готви за война с Украйна посланикът каза, че това са твърдения на украинския президент. "Ние не се подготвяме за война и не искаме да воюваме с нашия братски народ. Това е 100-процентната истина", подчерта той.

По думите му част от провокацията на Петро Порошенко била да се провали срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп в Аржентина на срещата на Г-20 и да се въведат нови санкции срещу Русия. 

Анантолий Макаров обяви още, че инцидентът е станал не в международни води, както твърди Украйна, а в руски. 

"Всичко се случи в черноморския басейн, в териториалните води на Русия, които винаги са били руски, дори до съединяването на Крим с Русия", заяви той.

Посланикът каза още, че засега не вижда перспективи към подобряване на ситуацията.

"Засега не виждам. Дай боже те да се появят – може би, ако дойде ново ръководство в Украйна. Засега не виждам перспективи за подобряването на отношенията. За съжаление", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови