Руските власти издирват двама атентатори, обезвредена е втора бомба в Петербург

OFFNews 03 април 2017 в 20:28 9544 0

Руските власти обявиха за издирване двама души за тяхната предполагаема роля във взрива в метрото на Санкт Петербург, съобщава агенция Ройтерс.

По-рано днес редица руски медии съобщиха, че предполагаемият организатор на взрива в петербургското метро е попаднал в обхвата на камери за видеонаблюдение.

Взривното устройство е оставено във вагона в чанта.

Междувременно правоохранителните органи потвърдиха информациите, че второ взривно устройство е било открито и обезвредено на друга метростанция в Санкт Петербург - "Плошчад Востания". То е било открито около 15 ч. (и българско време), съобщава БТА.

Взривното устройство е било натъпкано с елементи, които да нанесат рани. То е било обезвредено своевременно, като при операцията няма пострадали, се казва в съобщение на управлението на Федералната служба за сигурност, отговарящо за Санкт Петербург и цялата Ленинградска област.

Агенция Интерфакс съобщи, че второто взривно устройство е било с около 1 килограм експлозиви.

Около 14,40 ч. във влак на метрото между станциите "Сенная плошчад" и "Технологичен институт" избухна взрив, при който загинаха най-малко 10 души. Руските власти започнаха разследване за терористичен акт.

В изявление на Следствения комитет на Руската федерация се казва, че експлозията е станала във влак, потеглил от станция "Сенная плошчад".

Машинистът обаче е решил да продължи до следващата станция, "Технологичен институт". Така е била оказана бързо помощ на ранените и останалите пътници са били евакуирани.

Хора, намирали се на метростанция "Технологичен институт", разказват, че са видели влакчето да идва и да спира, но вратите не се отворили. През прозореца те видели трупове на пода.

След това, когато започнала евакуацията на хората от влакчето, очевидци разказват, че много от тях се държали за главата и сякаш били оглушели.

Жители на Санкт Петербург започнаха да носят цветя пред двете метростанции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови