Руските войски около Лиман са застрашени от обкръжение

В района на водноелектрическата централа в Нова Каховка окупаторите са потопили 9 вагона, за да изградят прелез, с който да подготвят пътища за бягство

OFFNews 18 септември 2022 в 08:37 12014 7

война

Снимка УНИАН

ВСУ настъпва на юг и изток.

Руската групировка около Лиман в Донецка област е застрашена от обкръжаване от украинските сили, се посочва в доклад на Института за изследване на войната (ISW).

Анализаторите пишат, че ВСУ изглежда разширяват позициите си на изток от река Оскол и на север от Северски Донец. Това от своя страна може да позволи на украинците да обкръжат руските войски, които се намират около Лиман.

По-нататъшното украинско напредване на изток по северния бряг на река Северски Донец може да направи руските позиции около Лиман неизползваеми и да отвори подстъпите към Лисичанск и евентуално към Северодонецк.

"Руските защитници в Лиман изглежда все още се състоят предимно от резервисти на БАРС (Руската бойна армия) и остатъци от частите, разбити по време на контраофанзивата на ВСУ в Харковска област, а руснаците изглежда не изпращат подкрепления в района", се казва в доклада.

Вчера военнослужещите от 66-та отделна механизирана бригада на ВСУ обявиха освобождаването на село Щурово в Донецка област. Селото се намира на 12 км от град Лиман в Донецка област.

Продължава контраофанзивата на украинските въоръжени сили в южната и източната част на страната. Ден по-рано президентът Володимир Зеленски заяви, че почти цялата територия на Харковска област е освободена.

Правоприлагащите органи продължават да намират човешки останки на войници и цивилни със следи от изтезания в деокупираните територии, съобщава УНИАН.

"Успехите на ВСУ в южната част на страната се дължат на много тежки битки и усилия. Напредъкът не е толкова бърз и стремителен, колкото ни се иска, но е доста ефективен", заяви говорителят на ОК "Юг" Наталия Гуменюк.

В района на водноелектрическата централа в Нова Каховка окупаторите са потопили 9 вагона, за да изградят прелез, с който да подготвят пътища за бягство.

Руските въоръжени сили се подготвят за отбрана както на изток (ивицата Сватово-Кремина), така и на юг, в Херсон. Гражданските проверки са засилени, а руснаците продължава да залавя цивилни, за които се твърди, че са "свързани с ВСУ и СБУ".

Общо от началото на пълномащабната инвазия украинските въоръжени сили вече са ликвидирали 54 250 окупатори и хиляди единици вражеска техника, отбелязва УНИАН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

7

Д-р Мазникуров

18.09 2022 в 19:04

Бай Пешо глей у ПеУник да ти не дойдат "АсвАбАдители" на гости че тогаз жална ти майка, тъпак :) ! Че ти дигнат и компутеро, нищо че е кьопав и бавен, па ти оди им обяснявай че си от Тех, и че се бориш за успеха на специалната терористична Аперация :) ! И на булята ти фустата че вдигнат, ама ти там ще помагаш, ще им светиш с фенерче че да им е по-лесно ... Жалък майцепродавец си ти, руски малък наХ_йник ...

9018

6

Em Em

18.09 2022 в 18:11

Бай Пешо, направи си вноска за Москвич.
За всеки случай си направи и землянка. Гледай да е близо до някоя мандра.
И си вземи ВЕФ-а, като минат руснаците Дунава, да не се забавиш!

2073

5

Johnny B Goode

18.09 2022 в 16:11

Пешко, май са отстъпили докъм Мало Бучино вече, и скоро ще бъдат в Перник. Не се мотай пред компутрото, ами бягай да търсиш хляб и сол да посрещаш руската армия.


-240

4

редовно четящ

18.09 2022 в 15:15

От винкел умни работи да чакаш е все едно охлюв да ти рецитира азбуката.

10298

2

AntiZ

18.09 2022 в 09:27

Propaganda, това е плана, нищо не разбираш. Като тръгнаха, бяха 150 000 русня. 55 000 пошли нахуй, ранените са най-малко двойно отгоре. Излиза, че вече украинците се борят с пандизчии, разни изпаднали с дългове и откровени мизерници, подписали за пари, които така и така няма да видят. Казвам съм и преди: руснака мрази най-много себе си, после останалите.ВСВ затри 27 млн. руснаци, Сталин изби няколко десетки млн. свои. А гладомора?... Изроди са, ген!

2051

1

Propaganda

18.09 2022 в 08:54

Къде са руските подлоги пешака и ордерчо да ни обеснят как това е пореден гениакен рашиски план (не пореден провал), а укрите са в котело примамени???