Руското посолство: Румен Радев не е на заплата при нас

OFFNews
11 февруари 2019 в 21:13 | 2649 |8

Руският посланик в България Анатолий Макаров отговори на въпроси на български граждани по повод Деня на дипломатическия работник, който в Москва се отбелязва на 10 февруари.

Малко след публикуването на съобщението във Фейсбук под поста заваляха въпроси, а изразените позиции бяха крайно поляризирани. 

Посланикът отговори на първите въпроси към него - те са такива с положителен знак за Русия. От посолството обаче обещават да има втора и трета част на отговорите. 

Публикуваме въпросите и отговорите без редакторска намеса:

Нивелин Ненов: Русия обича ли България? – Много!

Станислав Балчев: От коя част на Русия е родом? – От Москва.

Здравка Чешмеджиева: Уважаеми, г-н Посланик, изключително много желая да се възстановят братските връзки с България и Русия! Прави впечатление, че в тази насока малко се работи! Обичам Русия като втора Родина! Но използвате ли си правомощията създавайки чести контакти с нашите политици! САЩ-посланикът непрекъснато поддържа близка връзка с МС и Президентство! Вие имате ли такава възможност! Само тесни контакти с политиците ни и народа ще възродят святата дружба между двата народа! Въпросът имате ли тази възможност за контакти! – Поддържам добри работни контакти с членове на политическото ръководство на България, за което им благодаря. Ще работя и по-нататък за подобряване на руско-българските отношения и се надявам и занапред да срещам разбиране от българската страна.

Zahari Stoilov: Румен Радев на заплата ли е при вас? – Не.

Mitko Kurtev: Защо имаме такова голямо, отрицателно за нас търговско салдо, защо пречите всячески и умишлено на износа на български продукти в страната ви? – Наопаки, бихме се радвали търговията между Русия и България да се развива и в двете посоки. Дори имаме тук Търговско представителство, което оказва подкрепа на бизнеса. Руският пазар е голям, така че и за български производители има място. Стига да имат желание.

Елена Михова: Като чета въпросите на другите ми се иска да разбера как се справяте с честата неприязън и неодобрение, които са задължителна част от тежката корона, която трябва да носи държава като Русия?; Boris Krumov: Как се справяте с крайно поляризираното българско общество по отношение на Русия, и най-вече с омразата ? Благодаря Ви ! – Кучетата лаят, керванът си върви. Нали така казват в България?

Ivajlo Valentinov Dukov: Господин посланник, в РФ някой обръща ли внимание на всевъзможните декларации, мнения, изказвания от България спрямо РФ и нейните политики? – Разбира се, че думите не минават незабелязано, и от тях до голяма степен зависи нагласа на ръководството на страната ни към развитие на руско-българския диалог. Въпреки това много добре разбираме, че често има разлика между политическите декларации и настроението на народа, така че и други неща се вземат предвид.

Тодоръ Д. Борисовъ: Въпрос към Н.Пр.посланика - колко на брой са българските младежи, кандидатстващи за безплатно образование в Руската федерация след завършено средно образование и дали броят на кандидатите се увеличава всяка година? – Годишно имаме около 500 заявки от българските абитуриенти да следват в Русия по нашата програма за безплатно образование. Квотата за България е около 220 души, така че почти всеки втори успява да замине за Русия.

Dimitar Zlatarov: Г-н посланик, бих искал да Ви задам въпрос, свързан с напрежението, което се поражда от струпването на войски на НАТО в близост до руската граница. Според Вас това би ли могло да се тълкува само като провокация от силите на НАТО, или съществува реална опасност от реален конфликт между НАТО и Русия? Бих искал и да Ви попитам дали според Вас е възможно кризата в отношенията между България и Русия в бъдеще да бъде преодоляна? И в тази връзка кога г-н Путин ще посети България? Благодаря Ви предварително! – Дай боже, до реалния конфликт никога няма да стигне – нали има още хора, които добре помнят поуките на Втората Световна война. Не бих говорил за кризата в отношенията между Русия и България, по-скоро за нереализиран потенциал, който трябва да започнем да използваме. И третия ви въпрос – надявам се, че това ще се случи по време на моя мандат. Той има покана, а над конкретното съдържание работим заедно с българската страна.

Ирена Панкева: Ваше Превъзходителство! Господин Посланик! Ясно Ви е, че злословията тук не изразяват ничие мнение, още по-малко – на българския народ! Трябва да знаете, че троловете се вкаменяват с доброта и светлина! Лично на мен ми е любопитно какви качества е необходимо да притежава добрият дипломат, за да се справя с реални дипломатически затруднения? – Трябва да бъде достатъчно образован, да се ориентира добре в международната ситуация, да разбира от човешката психология и да обича страната, в която работи. Притежаването на чувство за хумор също е от плюсовете. Тогава и дипломатическите затруднения, а и всички други се преодоляват по-лесно.

Daniel Ivanov: Няма ли да нападате, пред разпад сте? – Как да нападаме, ако сме пред разпад? Ако оставим хумора настрани, нито се каним да нападаме някого, нито сме пред разпад. Подведоха Ви фалшивите новини.

Александър Костадинов: Ваше превъзходителство! Ако се съберем 100 000 русофила и с подписка поискаме от Владимир Владимирович да изпрати отряд алфа да елиминира соросоидите в България, има ли шанс? – Шанс няма, защото, за разлика от някои страни, не се намесваме във вътрешните работи на други държави и не предоставяме военна помощ без получаване на съответни молби от легитимното им ръководство.

Препоръчани материали
Доктор Га

Рейтинг : -121

12.02 2019 в 15:27 8
+ 0
- 0
Ми аз лично не се напикавам от щастие, за мен говоренето на местния език е нещо на практика задължително за един дипломат от тоя ранг. Показва уважение, което е неотменна част от професионализма в тази професия. Все едно да се напикавам от щастие, че касиерката в магазина си е свършила работата като хората. За сметка на това пък гледам с презрение всеки, който не си върши работата като хората. В случая - когато дори не си даде малко зор да понаучи езика на местните.

А ясното изразяване на мнението на представяната страна се прави по съвсем други канали. И е съвсем друга част от задълженията. Все едно да попиташ "Кое ти е по-важно - белите дробове или черния дроб?".
Крушата

Рейтинг : 760

12.02 2019 в 14:42 7
+ 0
- 0
До 6:
Да друго си е да се кажат няколко думи на местен туземски, някои от местните аборигени буквално се напикават от щастие. Но извън това. Не смятате ли, че извън този евтин пиар е по-важно за един посланик ясно да изразява становището на представляваната от него държава, а не да мънка на непонятен за него и за околните език.
Доктор Га

Рейтинг : -121

12.02 2019 в 13:09 6
+ 0
- 0
Никой не говори за перфектно владеене на езика. Става дума за показване на уважение към нацията, в която представляваш своята, изучавайки езика й и говорейки го поне донякъде. Но за разлика от останалите посланици, руските дори не се опитват. Та определено мънкането на български е за предпочитане от мънкането на руски.
Крушата

Рейтинг : 760

12.02 2019 в 11:41 5
+ 0
- 2
До 4:
Имах предвид, че повечето хора цял живот не им стига да научат и един език, че да се изразяват перфектно на него. А пък да не говорим за чужд в съвършен литературен стил за какъвто сте дали изискване с оглед на цитата в първия си коментар. Но вие по-добре ги знаете тези работи - предполагам в съвършенство няколко езика владеете.
"Затова почти всички чужди посланици говорят български." Да слушал съм по някои предавания - някои могат да измънкат едва разпознаваемо няколко думи по-български. Е имаше един, който го мънкаше по-добре, ама тя жена му била българка.
Доктор Га

Рейтинг : -121

12.02 2019 в 09:14 4
+ 11
- 0
Само дето показва уважение към държавата, в която си посланик и познаване на културата й. Нищо работа, наистина. Затова почти всички чужди посланици говорят български. Освен руските, разбира се. С тях се разбираме на езика на дружбата, нали? ;)
Крушата

Рейтинг : 760

12.02 2019 в 09:07 3
+ 0
- 0
До 3:
Да, то какво толкова да му научат един език.
red-army

Рейтинг : 1162

11.02 2019 в 23:49 2
+ 2
- 3
Каква е целта на заглавието? Излишно радикализиране на гражданите ли?

Факт е, че не съм фен на Лудия Шапкар. Просто трябва да има уважение към избраните политици, дори да не ни допадат.
Доктор Га

Рейтинг : -121

11.02 2019 в 21:37 1
+ 6
- 22
"– Трябва да бъде достатъчно образован, да се ориентира добре в международната ситуация, да разбира от човешката психология и да обича страната, в която работи."

Толкова ги обичате тия страни, че даже не успявате да се научите да им говорите езиците. То това от задъхване, де. При толкова обич... :D