Руснаците псуват, когато социолозите ги питат за властта. Рейтингът на Путин падна до 25%

OFFNews 08 юни 2020 в 14:38 9196 2

През май руското посолство в САЩ призова Bloomberg да се извини за статия, в която става дума за рекордно ниското ниво на доверие на руснаците във Владимир Путин.

В публикацията Bloomberg се позова на данни от казионния Всеросийски център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) и съобщи, че рейтингът на доверието на руския президент е паднал до 27% заради "засилването на кризата с коронавируса". Наложи се ВЦИОМ да се оправдава и да обяснява, че цифрите от изследването, ползвани от американската медия, са интерпретирани неправилно. 

Но данните и от други социологически сондажи безспорно свидетлстват за намаляване на нивото на доверие във властите като цяло, за спад в рейтинга на Путин и за нарастваща враждебност към неговите политики. 

Според независимия "Левада център" едва 44% от руснаците одобряват конституционните реформи, които осигуряват още повече власт за президента, а нивото на доверие в Путин към момента е 25%, докато през ноември 2017 г. достигаше 60%.

Качествените социологически проучвания на икономиста Михаил Дмитриев и психолога Анастасия Николска също разкриват повишена агресивност към властите, съобщава Радио Свобода.

Сега хората реагират емоционало, дори рязко. За първи път забелязахме тази агресия преди година - в началото 2019-а. Сега тя забележимо нараства. На въпроса за отношението към властта хората все по-често реагират с псувни, коментира Михаил Дмитриев пред изданието The ​​Insider.

Всенародното гласуване по конституционните реформи ще е на 1 юли. През 2024 г. изтича четвъртият президентски мандат на Путин, но след приемането на поправките в Конституцията на Русия досегашните мандати се нулират. Следователно той може да се кандидатира за още два последователни шестгодишни мандата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6063

2

Синия гол шаман

04.07 2020 в 02:28

Видя се колко е "паднал" рейтинга на Путин. Народа гласува до 2036 г да е Президент!

Хахахаха...ехххх колко е жалко да си либерастутка

12078

1

edin slep

08.06 2020 в 16:04

Сега в околните страни сигурно треперят. Да няма #НарваНаш, ако се закучи това с рейтинга.