Руснаците застреляха в дома му известен диригент, отказал да им свири на пропаганден концерт

OFFNews 17 октомври 2022 в 13:11 7430 7

Керпатенко
Диригентът Юрий Керпатенко, убит от руснаците в дома си в Херсон.

Руски войници са застреляли украински музикант в дома му, след като е отказал да участва в пропаганден концерт в окупирания Херсон, съобщи Министерството на културата в Киев.

Диригентът Юрий Керпатенко отклонил поканата да се включи в концерт, "предназначен да демонстрира подобряване на мирния живот в Херсон", обясняват от украинското министерство.

Концертът на 1 октомври трябвало да бъде с участието на камерния оркестър "Гилея", чийто главен диригент е Керпатенко, но той категорично отказал да сътрудничи на окупаторите.

Музикантът е и главен диригент на Херсонския музикално-драматичен театър "Николай Кулиш".

Херсонската областна прокуратура в Украйна е започнала официално разследване "въз основа на нарушения на законите и обичаите на войната, съчетани с умишлено убийство". Членовете на семейството извън Херсон са загубили връзка с диригента през септември, се казва в съобщението.

Редица украински и международни творци осъдиха престъплението.

"Историята на Русия, която налага политиката "подчини се или умри" срещу артистите, не е нова. Тя има стогодишна история", заяви финландско-украинската диригентка Далия Стасевска, която миналия месец трябваше да има концерт в лондонската зала "Албърт хол", отменен заради смъртта на кралицата.

Тя критикува руските си колеги, че продължават да мълчат за случващото се в Украйна.

"Видях твърде много мълчание от страна на руските колеги. Дали сега не е моментът руските музиканти, особено тези, които живеят и работят в чужбина, най-накрая да се активизират и да заемат позиция срещу действията на руския режим", пита Стасевска.

Преди две седмици тя докара камион с хуманитарни доставки в Лвов от дома си във Финландия, преди да дирижира оркестъра INSO-Lviv в концерт от украинска съвременна музика.

"Знаем, че руският режим преследва активисти, журналисти, художници, обществени лидери и всички, които са готови да се противопоставят на окупацията", казва известната украинска писателка Виктория Амелина.

"Дори и да познаваме настоящата картина и история, не можем и не трябва да свикваме с бруталните убийства на ярки, талантливи и смели хора, чиято единствена вина е, че са украинци", казва тя.

Амелина прави паралел между Керпатенко и Николай Кулиш, украинския драматург, на когото е кръстен театърът, в който е работил диригентът.

"Кулиш е разстрелян на 3 ноември 1937 г. край Сандармох заедно с още 289 украински писатели, художници и интелектуалци. Юрий Керпатенко е застрелян в дома си в Херсон през октомври 2022 г.", каза тя.

Действията на руснаците са "чист геноцид", заяви диригентът Семьон Бичков от Париж, музикален директор на Чешката филхармония. Роденият в Санкт Петербург диригент е напуснал Русия като млад през 70-те години на миналия век.

"Трагичната ирония на това е, че се говори за превъзходството на руската култура, за нейния хуманизъм. А убиха човек, който всъщност внася красота в живота на хората. Това е отвратително", казва той.

Писателят Андрей Курков, автор на книгата "Смъртта и пингвинът", заяви:

"Сега името на Юрий Керпатенко ще бъде добавено към списъка на убитите артисти на Украйна. Все повече си мисля, че Русия не само се стреми да окупира украински територии, но и усърдно унищожава украинската идентичност, важна част от която е украинската култура."

Украинският писател Олександър Михед, който се присъедини към ВСУ в началото на войната и чийто дом е разрушен от руски обстрел, казва, че един от основните компоненти на съветската политика е унищожаването на културата на поробените страни - убийства на културни дейци, прочистване на библиотеки, забрана на националните езици.

"Съвременните окупатори изцяло следват тази стратегия. Унищожават културата, спорта, образованието. И когато нашите територии бъдат деокупирани, ще научим за десетки и стотици такива ужасни истории. Истории за унищожение и героична съпротива", казва той.

"Това е абсолютно ужасяващо", казва главният режисьор на Киевската национална опера на Украйна Анатолий Соловяненко. "Дали е бил лекар, или работник, или художник, няма никакво значение. Той е бил човек и е отказал да се подчини."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

7

Име на профила

17.10 2022 в 20:40

Понеже за разлика от русоробите всъщност проверявам "спорни" новини излиза следното: многобройни украински и западни медии, както и някои руски, потвърждават историята. Нещо повече, лесно се вижда как негови познати се сбогуват с него и потвърждават версията.

Единствено в руската преса това се нарича фейк, на базата на телеграм канала на "член общественной палаты РФ Александр Малькевич". Той ги разбира нещата и е сигурен, че украинците сами са го убили, а освен това бил алкохолик, безработник и изобщо негодяй.

Но по-забавни са ми руските коментари, като например от тази произволна баба: "Твою мать!!!То грудных детей насилуют.то убивают мирных жителей.то унитазы .стиральные машины.микроволновки грабят.Кокс какой то смешанный нюхают.Галлюционации."

То е все едно да общуваш с лелки-герп, само че по-лошо...

10298

6

AntiZ

17.10 2022 в 17:05

И за тор не стават, въпреки че все по-често гледам как ги ядат прасетата е песовете. Изглежда намират нещо вкусно в тия диваци.

2744

5

AAA

17.10 2022 в 15:53

Руска измет

-5489

4

Пак глупости и фейкове в Оффнюз. Няма ли Факт чек за този сайт или само когато се налага цензура се прави това?!?

800

3

acer666

17.10 2022 в 15:03

Mateevk: Според мен си една проста гъба

2099

2

Mateevk

17.10 2022 в 13:22

Според мен това е долна клевета! Много по-вероятно е украинците със свръхточен патрон /тоя същия, който Корнелия отказа да дари официално на Украйна/ да са го убили, за да не дирижира. Предполагам до 24, максимум 12 часа руските разследващи органи ще дадат подробности за убийството с участието на украинските снайперистки служби и българската БСП.

345

1

Джендо Джедев

17.10 2022 в 13:13

Освободители!