Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

САЩ: Действията на Русия срещу Украйна са незаконни

В разговор с Меркел Путин нарече оцени станалото като 'провокационни действия на украинската страна'

OFFNews 27 ноември 2018 в 09:53 3764 2

Действията на Русия са незаконни. Това обяви американският посланик в ООН Ники Хейли след задържането на украински кораби в Керченския проток през почивните дни.

Русия задържа в Керч три украински военни кораба - "Бердянск", "Никопол" и "Яни Капу", които се опитаха да влязат от Черно море в Керченския проток, отделящ Крим от Русия. Руски кораби са открили огън по украинските, при което са пострадали шестима души, а след това украинските плавателни съдове бяха задържани. Според украинските власти 23-ма украински моряци са заложници, трима от които са в болница. Снощи Украйна въведе военно положение в районите, граничещи с Русия.

Тази сутрин руската агенция РИА "Новости" съобщава, че състоянието на тримата пострадали украински моряци е стабилно. Опровергава се информацията, че при един от тях ще се наложи ампутация.

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН Хейли подчерта, че подобно поведение от страна на Русия би направило невъзможни нормалните отношения между Москва и Вашингтон. Тя призова Русия да освободи украинските кораби и техните екипажи.

Призоваваме Русия да спазва международните си задължения и да не пречи или затруднява украинския воден транспорт в Керченския проток - заяви Хейли, цитирана от БТА. Тя настоява за освобождаването на задържаните кораби и екипажи и да намали създаденото от нея (бел. ред. Русия) напрежение.

"В името на мира и международната сигурност Русия трябва да прекрати незабавно незаконното си поведение" и да не нарушава правата на никоя държава на свободно корабоплаване, подчерта американската представителка в ООН. Тя обаче не спомена за евентуално въвеждане на нови санкции срещу Москва, за каквито призова Киев.

Парламентът на Украйна прие постановление за обръщение към ООН, Европейския парламент, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Парламентарната асамблея на НАТО, Организацията за демокрация и икономическо развитие (ГУАМ) и националните парламенти на страните по света.

"Постановлението на парламента моли международните организации да окажат помощ на задържаните в Русия украински матроси, да засилят санкциите срещу Русия, да изпратят наблюдатели в района на Керченския проток с цел избягване на ескалация на напрежението и да предоставят военна помощ на Украйна", заяви председателката на парламентарната комисия за международна политика Анна Гопко.

От своя страна, руският президент Владимир Путин е провел телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и изразил надежда Германия да окаже въздействие на Украйна "да се въздържа от необмислени стъпки", съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Владимир Путин оцени провокационните действия на украинската страна като грубо нарушение на нормите на международното право от нейни военни кораби, които преднамерено са пренебрегнали правилата на мирното преминаване през териториални води на Руската федерация", се казва в изявлението.

Разговорът се е състоял по инициатива на германската страна. В него Путин също така е изразил загриженост от решението на Киев да приведе въоръжените си сили в пълна бойна готовност и да въведе военно положение в страната. Той е изразил предположението, че това се прави в контекста на кампанията за президентските избори в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

2

Диди

28.11 2018 в 20:01

По какъв ли повод е набрала толкова омраза към Русия. И възможно ли е отговорен политик да говори с такъв зловещ език при явна инсценировка на украинците. Нали има международни правила. Защо не обсъжда тях? И защо трябва да и вярваме?
 
X

Подкастът на OFFNews