САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари срещу Сирия (обновена)

OFFNews 14 април 2018 в 06:55 18866 21

САЩ, Великобритания и Франция бомбардираха правителствени цели в Сирия в операция, започнала рано сутринта и насочена срещу обекти с химически оръжия.

Ударите са в отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в Сирия миналата седмица.

"Обединената операция на въоръжените сили на Франция и Великобритания е в ход", обяви американският президент Доналд Тръмп в обръщение към нацията.

Британският министър-председател Тереза Мей също направи изявление.

Изявлението ѝ бе направено минути след обръщението на Тръмп, в ранните сутрешни часове, след последен телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон. В него Мей заяви, че британските въоръжени сили ще проведат „координирани и целенасочени удари“.

„Това е първият път, в който аз, като министър-председател, трябва да взема решение нашите военни сили да участват в битка – не взех лесно това решение“, каза тя.

„Направих го, защото прецених, че това действие е от национален интерес за Великобритания. Не можем да позволим употребата на химически оръжия да стане нещо нормално – в Сирия, по улиците на Великобритания или където и да било в нашия свят.

Бихме предпочели алтернативен път. Но в този случай няма такъв.“

Макрон декларира писмено, че Франция участва, защото Париж и съюзниците му не могат да толерират употребата на химически оръжия. Той не направи публично изявление. Това направиха двама министри - на отбраната и външните работи.

Операцията

Ударите започнаха към 4 ч. сутринта българско време. Призори експлозии се чуваха близо до сирийската столица Дамаск, съобщиха Ройтерс и Би Би Си.

По-късно, на брифинг в Пентагона, началникът на генералния щаб на американската армия ген. Джоузеф Дънфорд обяви, че са били поразени три цели: научно-изследователски център край Дамаск, база за съхранение на химически оръжия, намираща се западно от Хомс, и още една база за химически оръжия и команден център, също край Хомс.

Ударът е еднократен, засега не се планират нови, заяви Джеймс Матис, министър на отбраната на САЩ.

Операцията е продължила малко повече от час и вече е приключила. Изстреляни са 120 ракети, вероятно ракети „Томахоук“. Противовъздушната охрана на Сирия е свалила най-малко 10 от тях, съобщи сирийската държавна телевизия. По-късно сирийските власти обявиха, че прихванатите ракети са 1/3 от изстреляните. 

Трима цивилни са били ранени във военна база в Хомс, съобщава още сирийската телевизия.

Съобщава се още, че сградата на научния център е била разрушена, сринати са лаборатории и има други материални щети, но не е бил отнет човешки живот.

Реакция

Сирия обяви, че западните удари са "брутална и варварска агресия".

Москва обяви, че това няма да остане без последствия и че ударите са "обида" за президента Путин, предаде БНТ.

По-късно руските власти обявиха, че Владимир Путин ще поиска свикването на Съвета за сигурност на ООН.

Спорно е дали Русия е била предупредена за началото на операцията. Според някои източници отговорът е "Не", според други властите в Москва са били уведомени.

„Изпълнява се предварително разработеният сценарий. Отново сме заплашени. Предупредихме, че такива действия няма да бъдат оставени без последствия. Цялата отговорност за тях е на Вашингтон, Лондон и Париж“, се казва в изявление на руския посланик в САЩ Анатолий Антонов.

Руският външен министър Мария Захарова също осъди операцията.

Генералният секретар на НАТО обяви, че подкрепя действията, насочени към цели, свързани с производството и съхранението на химически оръжия. Изявлението му, разпространено от пресслужбата, е от негово лично име, а не официалната позиция на НАТО.

Това – допълва Йенс Столтенберг - е начинът да бъдат ограничени по-нататъшни опити да бъдат използвани химически оръжия срещу сирийските граждани.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подкрепи ударите, нанесени от САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, и заяви, че ЕС ще бъде заедно със съюзниците си "на страната на справедливостта".

България също изрази официално позицията си. Може да я прочетете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

21

El Commandante

14.04 2018 в 17:44

Военно-драматична ролева игра.

В ролите:

Путин-антагониста
Асад-Лошия
Тръмп-добрия.

Театър за публиката с пироефекти.

В действителност всички по-горе са от Добрите, а на Лошите Клоуни в момента им се е*ава пичицата лелина.

Айде наштееееееееее!!!!

8604

19

Тебеширко

14.04 2018 в 14:48

Абе целинчо, С400 да не е нова формула за лепилото C200.

8604

17

Тебеширко

14.04 2018 в 13:08

Какво стана с C400? Нали ни убеждавахте, че руското ПВО ще свали всички американски ракети, дронове и самолети.

77927

15

El Commandante

14.04 2018 в 11:32

120 томахока: Нула жертви.

ЕДНО Рено Плевенска регистрация : 6 жертви!

В контраудара Башар Адад ще използва жени от Плевен качени в Рена-гарантиран успех.

6162

13

red-army

14.04 2018 в 10:09

Обединените Црикаджийски Сили завършиха седмичната клоунада.

Това да взривиш 120 ракети около населени места без жертви е дело достойно за аплодисменти.

6000

12

Патриот

14.04 2018 в 09:57

Свалени са много томахавки:
От Daher Lammoth:
Днес в 4 часа сутринта САЩ, Франция и Великобритания са изстреляли няколко дузини ракети "Томахоук" (по данни на местни медии те са били над 100, някои дават 60).
Според САНА и ал-Маядин не са стигнали ракети до летищата Меза и Думайр, около 90% от ракетите са свалени от противовъздушната отбрана. В района Касуи до Дамаск около 13 томахока са свалени. В Думайр 11 ракети са свалени от отбраната. В предградията на Дамаск около 20 ракети са били свалени.