САЩ, Германия, Франция и Великобритания казаха 'не' на независима Каталуния

ЕС не иска повече разделение

ОFFNews 27 октомври 2017 в 20:20 7997 3

Европейският съюз няма нужда от нови разделения, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след като Каталуния обяви отделянето си от Испания.

Юнкер уточни, че ЕК няма да се меси в спора между централните испански и каталунските регионални власти. "Това е вътрешна работа на Испания, с която се занимава правителството на Мариано Рахой", каза той.

В същото време Юнкер отбеляза, че "не би искал утре Европейският съюз да се състои от 95 страни членки".

Държавният департамент на САЩ заяви днес, че Каталуния е "неразделна част от Испания" и че подкрепя усилията на испанското правителство да запази страната "силна и единна", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт посочи, че двете съюзнички в НАТО "си сътрудничат тясно, за да дадем тласък на нашите общи приоритети в областта на сигурността и икономиката".

Нейното изявление показва ясното противопоставяне на САЩ на отцепване на Каталуния от Испания и създаване на независима република.

Науърт заяви още: "Съединените щати подкрепят конституционните мерки на испанското правителство, целящи да запазят Испания силна и единна".

Германия също не признава независимостта на Каталуния, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт.

"Германското правителство следи влошаването на ситуацията в Каталуния с безпокойство. Суверенитетът и териториалната цялост на Испания са и остават ненарушими", подчерта Зайберт в Туитър. Той даде да се разбере, че германското правителство "не признава едно такова обявяване на независимост".

Германия се надява "всички (заинтересовани) страни да отдадат приоритет на диалога с цел успокояване на ситуацията", призова говорителят на Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон увери днес испанския премиер Мариано Рахой в своята "пълна подкрепа" в усилията му да направи така, че да бъде спазено върховенството на закона след обявяването на независимостта на Каталуния.

"Имам един събеседник в Испания, това е премиерът Мариано Рахой... Има правова държава в Испания, с конституционни правила. (Рахой) иска те да бъдат спазвани и той има пълната ми подкрепа", заяви Макрон по време на посещение във Френска Гвиана, отвъдморска територия на страната в Южна Америка.

Британското правителство обяви днес, че няма да признае едностранно обявената независимост на Каталуния и изрази надежда, че единството на Испания ще бъде запазено.

"Обединеното кралство не признава и няма да признае едностранната декларация за независимост от каталунския регионален парламент", се казва в изявлението на говорител на "Даунинг стрийт" 10. Той припомня, че решението на депутатите в Барселона се основава на референдум, обявен за незаконен от испански съдилища.

"Продължаваме да искаме спазване на принципа за върховенство на закона, уважение към испанската конституция и запазване на единството на Испания", заявява говорителят на британското правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

3

Хайде сега и София, и Варна, че са по-богати да обявят независимост!!! Заплатите ще стават двоини!!
Какво ще ги хрантутим цял живот тези от Видин и Долно нанагорнище??!!