САЩ: Крим не е част от Русия

Вилдан Байрямова 08 март 2019 в 12:27 6434 2

Крим

Снимка Iz.ru

Комитетът по международните въпроси при Камарата на представителите на САЩ одобри законопроект, който забранява на американското правителство да признае Крим за регион в Русия, съобщава руският „Известия“.

Решението за това е било прието с пълно мнозинство на 7 март. Текстът на закона за непризнаването на анексирането на Крим е внесен в Конгреса на 16 януари и отправен за разглеждане в Камарата на представителите. Ако бъде подкрепен от двете камари, той ще бъде връчен на президента на САЩ Доналд Тръмп за подпис.

Документът забранява на американското правителство да „признава де-юре и де-факто суверенитета на Руската федерация над Крим, неговото въздушно пространство или териториалните води“. Освен това забранява оказването на всякаква помощ, която би била възприета като признаване на този регион като част от Русия.
Същевременно на президента на САЩ се разрешава да прави изключения, свързани с интересите на националната сигурност.

По-рано през март се разрази скандал по повод отбелязването на държавната принадлежност на полуострова в картите на Google. Компанията призна, че понякога регионът е неправилно изобразяван за потребителите в Русия и коригираха ситуацията. Сега в Русия Крим се вижда като част от страната, а за потребителите от други страни – като спорна територия.

В Украйна Google бе призован да изобразява навсякъде еднакво Крим, а именно като нейна неизменна принадлежност.

Крим влезе в състава на Русия след референдума през 2014 г. За присъединяването му тогава гласуваха 96,77% от жителите на полуострова и 95,6% от избирателите в Севастопол. Москва многократно подчертаваше, че процедурата е извършена в строго съответствие с международното право. Украйна не признава резултатите от референдума и счита полуострова за своя територия, както и преди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови