САЩ: Полицейски коли се врязват в протестиращи, още един е убит. Ранен полицай е в критично състояние (видео)

Демонстрациите излязоха от територията на Америка: огромен митинг се състоя в Амстердам въпреки изискването за социално дистанциране заради коронавирусната пандемия

OFFNews 02 юни 2020 в 16:36 23177 3

Снимка USA Today

Полицейски автомобили се врязват в протестиращи, конна полиция прегазва демонстрант. Това се вижда на кадри от различни части на Съединените щати във видео, публикувано от британския в. Independent.

Протестите в САЩ - избухнали заради убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай при ареста му на 25 май - взриви недоволството, а протестите прераснаха от мирни в насилствени. При тях бяха убити и демонстранти, бяха атакувани полицаи и бяха разбивани и плячкосвани магазини. След като президентът Доналд Тръмп заплаши демонстрантите да смаже протестите с армията, уличните битки се ожесточиха още повече.

Още един човек е бил убит по време на протест в Лас Вегас, съобщи шерифът Джо Ломбардо на пресконференция, след като по-рано стана ясно, че има други двама убити демонстранти. В същото време пак при сблъсъци в Лас Вегас един полицай е бил ранен, а състоянието му е критично. Той е на животоподдържаща терапия. През последното денонощие бе съобщено за други ранени полицаи.

Насилието в Лас Вегас избухнало при опит на полицията да разпръсне голямо множество протестиращи пред хотел и казино Circus Circus. Заподозрян е бил идентифициран и отведен в ареста.

Убитият протестиращ е бил застрелян от полицай, след като посегнал към огнестрелно оръжие. 

Повече от 7 200 души са били арестувани в 43 американски града през почивните дни - петък, събота и неделя - съобщава CBS. Те са обвинени за грабежи, палежи, бунтове. Сблъсъци с полицията се виждат на кадри от Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско и няколко други града. Полицията отговори със сълзотворен газ, стоп палки и насилие.

Кадри от такова излъчи "Индипендънт" днес по обед. Предупреждаваме, че те не са подходящи за аудитория на възраст под 18 години. От тях се вижда, че протестите срещу убийството на чернокож далеч не са само на чернокожи - напротив, повечето демонстранти по улиците са бели.

След като африкански държавни глави, известни спортисти, холивудски звезди надигнаха глас срещу расизма в отговор на убийството, Европейският съюз също се присъедини към реагиралите. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че хората в Европа са "шокирани и ужасени" от смъртта на Флойд. В изявление от Брюксел той заяви, че страните трябва да гарантират, че хората, които са натоварени със задачата да се грижат за другите не използват правомощията си по начина, демонстриран при тази "много, много злощастна смърт на Джордж Флойд".

Това е злоупотреба с власт и това трябва да бъде отречено, трябва да има борба с нея в Щатите и навсякъде другаде - заяви той.

Разчитаме на способността на американците да се обединят, да се излекуват като нация и да адресират тези важни въпроси в тези трудни времена, добави Борел.

И позволете ми да повторя, че всеки живот е от значение. Животът на чернокожите също е от значение - посочи той и така напомни за популярния хаштаг #BlackLivesMatter, под който отново се споделят милиони постове в социалните мрежи.

Не само коментарите излизат от границите на Съединените щати. Това се случва и с протестите. Такива вече има не само на територията на американския континент. Демонстрация се състоя и в Амстердам. Хиляди излязоха по улиците в центъра на нидерландския град, за да протестират срещу убийството на Джордж Флойд въпреки ограниченията за събиране на множество хора заради коронавирусната пандемия. Кметицата Фемке Халсема бе разкритикувана за това, че е позволила демонстрацията, но тя защити правото на хората да протестират и обяви пред обществения тв оператор NPO, че не е имало абсолютно никаква индикация, че протестът ще е толкова голям.

"Това е точно това, което не искаме - реагира подразнено вирусологът от амстердамската болница Менно де Йонг, който е и член на националния коронавирусен кризисен център. - Няма нужда да сте вирусолог, за да стигнете до същото заключение. Има причина да говорим за социалното дистанциране от месеци. Това е възможно да се превърне в супер разпространяващо заразата събитие."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

3

Читател Петър

03.06 2020 в 09:12

Модераторите на сайта, моля махнете поста на осцилококциум, той е откровено расистки и внушаващ омраза.

3243

2

Пакоджет

03.06 2020 в 08:37

А твоето на е на въжето, боклук!