САЩ дадоха на Гуайдо достъп до част от сметките на Венецуела

OFFNews 29 януари 2019 в 17:08 3431 1

Снимка BBC

САЩ предоставиха на обявилия се за временен президент Хуан Гуайдо достъп до част от активите на Венецуела, които се държат от Банката на Федералния резерв на Ню Йорк или от която и да е гарантирана от САЩ банка, обяви Държавният департамент.

Разрешението е дадено в петък и засяга сметки на правителството и на централната банка на Венецуела.

Според говорителя Робърт Паладино това ще позволи на "легитимното правителство на Венецуела да опази активите, за да се използват за народа".

Държавният департамент призова и другите правителства да признаят Гуайдо за временен президент и да предприемат такива мерки за запазване на "наследството на Венецуела от по-нататъшни кражби от корумпирания режим на Николас Мадуро".

САЩ наложиха санкции в понеделник на венецуелския държавен петролен монополист PDVSA и американското ѝ поделение Citgo Petroleum, за да намалят финансирането на Мадуро чрез приходи от износ за САЩ. Санкциите не забраняват на американския бизнес да купува венецуелски петрол, но приходите от тези продажби ще отиват в "блокирани сметки", което ще стане основание компанията да спре да търгува с основния си клиент.

Остават няколко дни от ултиматума, който няколко европейски държави отправиха на Мадуро. В събота те обявиха, че той има 8 дни, за да извика нови избори. Ако това не се случи, те ще признаят опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови