САЩ дадоха на Гуайдо достъп до част от сметките на Венецуела

OFFNews | 29 януари 2019 в 17:08 | 2212 |1

САЩ предоставиха на обявилия се за временен президент Хуан Гуайдо достъп до част от активите на Венецуела, които се държат от Банката на Федералния резерв на Ню Йорк или от която и да е гарантирана от САЩ банка, обяви Държавният департамент.

Разрешението е дадено в петък и засяга сметки на правителството и на централната банка на Венецуела.

Според говорителя Робърт Паладино това ще позволи на "легитимното правителство на Венецуела да опази активите, за да се използват за народа".

Държавният департамент призова и другите правителства да признаят Гуайдо за временен президент и да предприемат такива мерки за запазване на "наследството на Венецуела от по-нататъшни кражби от корумпирания режим на Николас Мадуро".

САЩ наложиха санкции в понеделник на венецуелския държавен петролен монополист PDVSA и американското ѝ поделение Citgo Petroleum, за да намалят финансирането на Мадуро чрез приходи от износ за САЩ. Санкциите не забраняват на американския бизнес да купува венецуелски петрол, но приходите от тези продажби ще отиват в "блокирани сметки", което ще стане основание компанията да спре да търгува с основния си клиент.

Остават няколко дни от ултиматума, който няколко европейски държави отправиха на Мадуро. В събота те обявиха, че той има 8 дни, за да извика нови избори. Ако това не се случи, те ще признаят опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент. 

Препоръчани материали
spirit оригиналът

Рейтинг : 14731

14.02 2019 в 09:09 1
+ 10
- 0
АБългарите да не ползват продукти на най-голямата телекомуникационна компания в света – „Хуауей” поиска държавният секретар на САЩ Майк Помпео, до неотдавна шеф на ЦРУ. Сега сме в очакване коя марка телефони ще ни препоръча да ползваме като най-съвместими със стратегическите ни господари, опа, партньори. Като казах партньори, то партньорството е доброволно, когато е зорноволно, си е живо изнасилване….

Значи, Големият бял сахиб мисли за нас. Какви телефони и техника да използваме, банките ни откъде могат и откъде не могат да получават пари, посочва ни кой ни е отровил някой бизнесмен, решава газопроводи откъде да минат и имаме ли изобщо ние нужда от газ или от транзитни такси. Кои са ни враговете и кои са ни приятелите. С кого да си играем и кого да мразим. Господарят решава и кой е най-удачният избор на самолети и военна техника за остатъците от армията ни. Господарят решава и как да се възпитават децата ни. И какво да мислят.

Големият бял сахиб привиква ежедневно вождовете на племет