САЩ дадоха на салвадорците 18 месеца да получат статут или да си отидат

OFFNews 08 януари 2018 в 20:55 3310 1

Снимка CNN

САЩ ще спрат да предоставят специална закрила на имигрантите от Салвадор на 9 септември 2019 г.

Министърката на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен реши да премахне временния статут на закрила, създаден след опустошителното земетресение в Салвадор през 2001 г., позволил на 200 000 салвадорски имигранти да останат в САЩ.

Така тези имигранти имат 18 месеца да потърсят друг имигрантски статут или да се завърнат в родината си. 

Според министерството 18-месечният период е достатъчен за прехода, като в същото време Салвадор ще има достатъчно време да се подготви за демографската промяна. 

През последната година американското правителство бе изправено пред редица крайни срокове за вземане на решения дали да премахне закрилата, предоставяна от САЩ на имигранти, чиито родни страни са пострадали от бедствия, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 

Салвадорците са най-голямата група с временен статут на закрила в САЩ, следвани от хондурасците, които са около три пъти по-малко на брой и могат да загубят своя статут на закрила по-късно тази година.

Хаитянците и никарагуанците ще загубят своя статут на закрила през 2019 г. Статутът на закрила на имигрантите от Южен Судан беше удължен до май 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

09.01 2018 в 03:41

Интересно какво ще дадат, когато в Ню Йорк започнат бунтове от кокаинов глад. А то от Афганистан смърди. Характерно, за който не знае:)