САЩ искат 'значително разоръжаване' от Северна Корея в следващите 2 години

OFFNews 13 юни 2018 в 21:48 2538 0

Снимка AFP, архив

САЩ искат Северна Корея да осъществи "значително разоръжаване" в следващите две години и половина, заяви днес американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Помпейо пристигна в Сеул, за да информира южнокорейски представители за вчерашната среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур. Тръмп и Ким постигнаха споразумение, потвърждаващо ангажимента на Северна Корея да "работи за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров", но не бяха дадени подробности кога Пхенян би се отказал от ядрените си оръжия или как това може да бъде проверено.

Попитан от репортери дали иска да постигне значително ядрено разоръжаване до края на сегашния мандат на Тръмп, който изтича на 20 януари 2021 г., Помпейо отговори: "Да, със сигурност. Напълно . . . Вие използвахте понятието значително, значително разоръжаване, нещо такова, нали? Надяваме се, че можем да постигнем това за 2 години и половина."

"Аз съм... уверен, че те разбират, че ще има задълбочена проверка", каза той и добави, че първоначалното споразумение между Тръмп и Ким не е обхващало всичко, договорено от двете страни.

По думите му предстои още работа, за да бъде постигнат повече напредък.

Помпейо изрази увереност, че преговорите между САЩ и Северна Корея ще бъдат подновени "по някое време следващата седмица" и посочи, че военните учения на САЩ и Южна Корея, чието спиране обяви Тръмп, ще бъдат подновени, ако Северна Корея не преговаря честно за ядрената си програма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови