САЩ напуска СЗО догодина

OFFNews 08 юли 2020 в 07:48 2530 0

Съединените щати уведомиха официално Организацията на обединените нации, че напускат Световната здравна организация (СЗО), считано от 6 юли 2021 г., съобщи БТА, като се позоваха на ООН и на Държавния департамент на САЩ.

Американският президент Доналд Тръмп обвинява СЗО, че е закъсняла с реакцията си на пандемията от новия коронавирус. В края на май Тръмп се закани да изтегли Съединените щати от базираната в Женева организация от системата на ООН, ако тя не се реформира.

Уведомлението, изпратено вчера до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, е с едногодишно предизвестие. Това означава, че САЩ, които са страната с най-голяма вноска в бюджета на СЗО, може да променят своето решение, ако през ноември бъде избран нов американски президент или обстоятелствата се променят, отбелязва АП.

Говорител на Гутериш уточни, че Съединените щати трябва да изпълнят две условия, за да се оттеглят от създадената през 1948 г. Световна здравна организация, на която са една от страните основатели. Първото е да дадат едногодишно предизвестие, а второто - да нямат задължения към СЗО.

САЩ, чиято годишна вноска в организацията надхвърля 400 милиона долара (15 процента от нейния бюджет), ѝ дължат около 200 милиона долара.

По-рано демократът Робърт Менендес, член на сенатската комисия по външните работи, съобщи, че президентът е уведомил Конгреса за своето решение да изтегли Съединените щати от СЗО. Менендес отбеляза, че Тръмп е направил това "в разгара на пандемията", и разкритикува действията му срещу коронавируса като "хаотични и непоследователни".

Федерацията на американските учени осъди решението на президента. То дойде "в момент, когато най-много имаме нужда от международно сътрудничество", и "само ще навреди на световната борба срещу Ковид-19" - причиняваното от коронавируса заболяване, се казва в изявлението.

В края на май, когато заплаши да изтегли САЩ от СЗО, Тръмп обеща да пренасочи американската вноска в организацията към "други световни и спешни нужди в областта на общественото здравеопазване".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови