САЩ напускат и Съвета за човешките права към ООН

OFFNews 20 юни 2018 в 12:15 2773 0

Ники Хейли

САЩ напускат Съвета за човешките права към ООН, определяйки го като "клоака на политическо пристрастие".

"Лицемерният и служещ само на себе си орган се подиграва с човешките права", заяви американският посланик в ООН Ники Хейли.

Решението на САЩ да напусне беше съобщено на пресконференция, в която участие взе и държавният секретар Майк Помпео. Той определи Съвета като "слаб защитник на човешките права".

Напускането на САЩ може да се отрази неблагоприятно върху услията да се наблюдава и осъжда нарушаването на човешките права по света, посочват активисти. 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че "силно предпочита" САЩ да останат част от Съвета за човешките права. 

Според ръководителката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини решението на САЩ да излязат от Съвета носи риск да подкопае международната роля на Вашингтон.

Днешното решение подкопава ролята на САЩ като защитник и поддръжник на демокрацията на световната сцена, заяви тя.

За върховния комисар на ООН за правата на човека принц Зейд Раад Ал Хусейн излизането на САЩ от Съвета е "разочароваща, ако не изненадваща, новина."

Британският министърът на външните работи Борис Джонсън определи напускането на Вашингтон като "достойно за съжаление". Той обаче посочи, че Великобритания иска реформи на Съвета за човешките права.

Миналата година американският посланик в ООН Ники Хейли обвини Съвета, че действа предубедено против Израел. Тя заяви, че е "трудно да приеме" защо има резолюция срещу Израел, съюзник на САЩ, а няма такава срещу Венецуела и Иран.

Днес министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху побърза да подкрепи решението на Вашингтон. Той благодари в Twitter на посланик Хейли за позицията срещу "лицемерието и лъжите" на Съвета за човешките права.

През 2006 г. САЩ отказаха да участват в съвета с мотива, че в него се допускат държави, които имат противоречива история в спазването на човешките права. 3 години по-късно обаче президентът Барак Обама реши да присъедини Вашингтон. 

През 2013 г. Съветът беше подложен на критика от активисти за човешките права за това, че е допуснал за членове Китай, Русия, Саудитска Арабия, Алжир и Виетнам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови