САЩ одобри санкции срещу 'Северен поток-2' и 'Турски поток'

OFFNews 18 декември 2019 в 16:28 2751 0

Американският Сенат одобри законопроект, известен като Закона за национално разрешение за отбрана (NDAA), който предвижда икономически санкции, свързани с газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток". Причината е засилването на руското влияние на Стария континент, съобщи CNBC. 

NDAA покрива широк спектър от мерки - финансови ограничения за компании, свързани със строежа на разширението на "Северен поток" под Балтийско море. 

Тази тръба ще изнася газ за Германия, заобикаляйки Украйна и Полша. 

По предварителен план "Северен поток-2" трябваше да заработи в средата на 2020 година, но заради американските санкции е възможно строежът да спре в района на Дания.

Тръбопроводът е под ръководството на Русия под егидата на държавния енергиен гигант Газпром, но е финансиран частично от няколко европейски енергийни компании, включително Shell, OMV и Engie.

Турция ще бъде санкционирана както заради газопровода под Черно море, така и заради закупуването на руски ракети С-400.

Турският проект TurkStream, който се простира от Русия до Турция, се очаква да струва около 12 млрд. долара.

Сенатът на САЩ забранява на Анкара да бъдат продадени американски изтребители Ф-35.

Законопроектът ще вдигне оръжейното ембарго над Република Кипър, наложено преди десетилетия. Целта на САЩ е да задълбочи стратегическото си партньорство с Кипър.

Гласуваният бюджет за отбрана на САЩ възлиза на 738 млрд. долара и е един от най-големите в историята на страната, и се очаква Тръмп да го одобри. 

Предвижда се и увеличение на заплатите на американските военнослужещи, както и финансиране на планираните от Тръмп космически войски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови