САЩ официално уведоми Москва, че се оттегля от Договора за ликвидиране на ядрени ракети

OFFNews 02 февруари 2019 в 20:40 2762 0

Вашингтон официално уведоми Москва, че прекратява участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег и че започва процедура по излизането от него. 

Това стана ясно от изявление на Министерството на външните работи на Русия, цитирано от ТАСС, предаде БТА.

"На 2 февруари Съединените американски щати, с нота на Държавния департамент, официално уведомиха Руската федерация за прекратяване на участието си в двустранния Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. и началото на процедурата по излизането от него", се казва в изявлението.

Вашингтон обяви също, че "вече не се смята за обвързан със задълженията по този документ, т.е. може открито да пристъпи към разработката, производството и разполагането на забранените от договора въоръжения".

Администрацията на Доналд Тръмп официално обяви намерението си да се оттегли от споразумението вчера, като американският държавен секретар Майк Помпео подчерта, че предизвестието може да бъде анулирано, ако Русия започне да се придържа към договора.

В отговор на изявлението обаче, по-рано днес руският президент Путин обяви, че Русия ще предприеме огледални действия, и дори е започнала работа по създаване на нови оръжия заради аналогични действия на САЩ.

Става въпрос за сключения през 1987 година Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег (INF). Тръмп аргументира решението си като заяви, че Русия от години нарушава договора без угризения. От своя страна обаче външното министерство на Русия заяви, че страната винаги строго е спазвала клаузите по договора.

Оттеглянето на САЩ повдига тревоги за нова надпревара във въоръжаването, коментира Си Ен Ен. Оттеглянето на САЩ от споразумението не е неочаквано. Сигнали за това даде Доналд Тръмп, а страната му предупреждава за нарушения по договора от 2014 г. насам.

Договорът е подписан във Вашингтон от държавните глави на САЩ и СССР Роналд Рейгън и Михаил Горбачов на 8 декември 1987 г. Той урежда премахването на ядрените и конвенционалните (неядрени) наземни балистични ракети със среден и малък обсег (достигащи цел на 500 до 5500 километра или 300 – 3400 мили).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови