САЩ отказаха визи на част от руската делегация за сесията на ООН

OFFNews 24 септември 2019 в 14:54 3687 1

Сергей Лавров

Снимка kommersant.ru

Нов дипломатически скандал между САЩ и Русия разтърси Кремъл, темата е водещо заглавие в руските медии.

Американското посолство в Москва не издаде визи на 10 от членовете на руската делегация, която трябваше да придружава външния министър Сергей Лавров до Ню Йорк за участието в сесията на ООН. От Кремъл са категорични, че ситуацията изисква рязка реакция от Москва и ООН.

Заместникът на американския посланик е извикан в руското дипломатическо ведомство, връчена му е протестна нота, а Кремъл заплашва с равностоен отговор.

Лишен от шанса да пътува за САЩ е един от най-високопоставените политици Константин Косачев, член на Съвета на Федерацията, който преди време говори особено остро за шпионския скандал с русофилите в България.

„Американската страна не оформи в срок визите на редица членове на официалната делегация, в това число и моята, а беше планирано да излетим за Ню Йорк за участие в работата на 74-ата сесия на ООН. Това е нарушение на ангажимента пред международната общност. Това е възмутителна акция, която няма обяснения и оправдание“, казва Косачев пред агенция Интерфакс.

От април 2018 г. Косачев е под наложени санкции от страна на САЩ.

Визи са отказани и на колегата му от парламента Леонид Слуцкий и на всички служители във външното министерство на Русия, в това число на главния преводач и на ръководителя на генералния секретариат на дипломатическото ведомство Сергей Бутин.

Според Косачев обаче няма официален отказ за визите, а просто паспортите не са върнати на членовете на делегацията в срок и документите все още са в посолството.

„Ситуацията е скандална. Разбира се, ще има твърди стъпки по линия на външното министерство. Доколко те ще добият характера на равнозначен отговор, тепърва ще обсъдим. Но фактът, че аз и колегите ми сме лишени от възможността да участваме в работата на официалната делегация, е още един много тежък дразнител в двустранните ни отношения. Това е крайно деструктивна инициатива на американската страна, която с тези практически сюжети праща отношенията ни към безизходица. Американците нарушават по радикален начин задълженията си като страна, на територията на която се намира ООН и като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, който носи особена отговорност за гарантирането на работата на цялата организация“, коментира Константин Косачев пред „Коммерсантъ“.

Първият зам.-шеф на комитета по международните въпроси при Съвета на Руската федерация Владимир Джабаров предложи да бъде обсъден вариантът за преместването на щаб-квартирата на ООН от САЩ в друга държава. „Например, в Швейцария, с която подобни проблеми никога не е имало“, казва той в интервю пред тв „Россия 24“.

„Разбира се, ответната ни реакция следва да бъде твърда, доколкото американците, от една страна, говорят за готовност да нормализират отношенията, а ето сега как ни извиват ръцете“, отбелязва сенаторът.

Според говорителката на руското Външно Мария Захарова „поредният акт на пренебрежение на правата на суверенните държави и международните организации, и неспособността прилично да изпълняват собствените си международно-правни ангажименти ще бъде централна тема в разговора на Лавров и Помпео в Ню Йорк“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови