САЩ откриват посолството си в Йерусалим още през май

OFFNews 23 февруари 2018 в 19:18 3324 0

САЩ ще открият посолството си в Йерусалим през май, съобщи неназован американски служител на администрацията на президента Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс и БТА.

Конгресът на САЩ е бил уведомен днес за предстоящото преместване.

Държавният секретар Рекс Тилърсън е подписал вчера плана за осигуряването на сигурността на новото посолство.

Американският президент Доналд Тръмп обяви решението си да премести посолството си в Израел в Йерусалим, като така на практика призна града за израелска столица. 

Решението му предизвика дипломатически скандал и разгневи дори арабските съюзници на Вашингтон, а палестинци протестираха в продължение на дни, като при демонстрациите имаше загинали. 

Откриването на дипломатическото представителство през май изпреварва очаквания график на преместването. Миналия месец вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс каза, че това ще стане до края на 2019 г., а Тилърсън заяви, че процесът може да отнеме години.

Откриването на посолството в Йерусалим ще съвпадне със 70-годишнината от основаването на Израел, каза цитираният американски служител, пожелал анонимност.

Израелският министър на разузнаването Израел Кац поздрави днес Доналд Тръмп за съобщението, че американското посолство ще се премести в Йерусалим във връзка с този юбилей.

"Няма по-голям подарък от това. Най-справедливото и правилно решение. Благодарим ви, приятели!", написа той в Туитър.

"Прерязването на лентата" е предвидено за средата на май. Израел обяви независимост на 14 май 1948 г. и тогавашният президент на САЩ Хари Труман веднага обяви признаването на новата държава. Първоначално посолството ще се помещава в няколко помещения на притежаван от Съединените щати имот в Йерусалим, посочва АП.

Администрацията на Доналд Тръмп обмисля предложение на един от големите спонсори на Републиканската партия, Шелдън Аделсън, да плати най-малкото част от новото посолство в Ерусалим. Адвокати на Държавния департамент сега преценяват дали е законно да се приеме частно дарение за тази цел.

Според един сценарий администрацията ще моли за още дарения от индивидуални спонсори сред евангелистката и еврейската общности в Америка. Според неназован служител Аделсън предложил да плати разликата между онова, което администрацията успее да събере, и цената на посолството, което вероятно ще струва стотици милиони долари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews