САЩ отпускат мерките срещу COVID-19, Великобритания стартира система за проследяване на заразените

OFFNews 28 май 2020 в 07:31 2055 0

Вашингтон започва от утре първа фаза от смекчаването на карантинните мерки, съобщи кметицата на федералния окръг, цитирана от Ройтерс.

Мюриъл Баузър, която издаде заповед на 30 март хората да си стоят по домовете, каза, че през последните 14 дни се наблюдава трайно намаляване на случаите на новия коронавирус. Събиранията на над 10 души ще продължат да са забранени.

Ресторантите ще могат да обслужват клиенти в откритите си части, като на една маса ще могат да сядат максимум 6 души. Масите ще трябва да бъдат на 1,8 метра разстояние една от друга, предаде Франс прес.

Фризьорските салони могат да отворят врати, но клиенти ще се приемат само с предварително записан час.
Магазините, предлагащи стоки, които не са от първа необходимост, ще могат да обслужват клиенти, без обаче те да влизат вътре.

Отварят парковете, но не и басейните.

Вчера Съединените щати прехвърлиха прага от 100 000 починали от новия коронавирус, показват данни на университета "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес.

От днес в Англия влиза в сила системата за контактно проследяване и тестване за коронавирус. Според британския премиер Борис Джонсън системата „ще промени живота на хората“.

Учените обаче предупредиха, че това не е „магическа формула“ и се очаква предотвратяване от 5 до 15% от заразяванията. Останалите части на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - имат свои версии на системата за контактно проследяване.

До момента всеки, който развие симптоми на коронавирусна инфекция трябва да се самоизолира за 7 дни, а останалата част от домакинството - за 14 дни. Разликата сега е, че от днес всеки със симптоми трябва да поиска тест онлайн или да се обади на телефон 119.

Всеки от контактните, изложен на риск, ще бъде инструктиран да се самоизолира за 14 дни, независимо дали е болен, или не. Всеки под самоизолация има право на платен болничен отпуск.

Смъртните случаи сред заболели от COVID-19 в Бразилия вече са над 25 000, след като през последното денонощие бе съобщено за 1086 починали, съобщи Министерството на здравеопазването, цитирано от Франс прес.

Най-тежко засегнатата страна в Латинска Америка е установила 414,661 инфекции с новия коронавирус и 25,697 смъртни случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови