САЩ подновяват екзекуциите: петима мъже ще бъдат убити с инжекции през декември и януари

OFFNews 26 юли 2019 в 08:47 6984 0

Снимка pixabay.com

САЩ възобновяват екзекуциите на федерално ниво след 16-годишно прекъсване. Решението е на администрацията на президента Доналд Тръмп и предизвика остри критики от страна на демократите, предаде АФП.

До него се стигна, след като Министерството на правосъдието одобри протокол за изпълнението на присъди със смъртоносна инжекция. Първите пет екзекуции са поискани от правосъдния министър Уилям Барт и ще бъдат извършени през декември 2019 г. и януари 2020 г. във федералния затвор в град Тера Хоут, щата Индиана.

Петимата са мъже. Осъдени са за убийства и изнасилвания на деца или възрастни хора.

Реакции

Решението не е изненадващо, заяви Робърт Дънам от Информационния център за смъртното наказание, цитиран от Би Би Си.

"Президентът Тръмп е силен привърженик на смъртното наказание и е предлагал някои крайни негови приложения, включително за продажба на наркотици и убийства на полицаи. Не е изненадващо, че той иска изпълнението на смъртни присъди. Изненадващото е, че отне толкова време", каза той.

Американският съюз за граждански свободи заяви, че фактът, че екзекуциите са насрочени пред толкова малък период от време повдига "сериозни въпроси за справедливостта при всеки от тези случаи".

"Имаме нужда от време да обсъдим и прегледаме случаите. Нямаме абсолютно никакво основание да групираме случаите по този начин и да бързаме", коментира Каси Стъбс от групата.

Демократът Камила Харис определи смъртното наказание като "неморално и дълбоко погрешно", а Бърни Сандърс заяви, че би го отменил, ако бъде избран. Друг кандидат на демократите за президентските избори - Пит Бутиджидж заяви, че "расата и географското местоположение" са били фактори, определили дали да бъде наложена смъртна присъда.

Смъртното наказание е законно в Америка, в в 25 от 50-те щата, но в много от тях на практика то не се прилага поради трудностите по осигуряване на смъртоносните субстанции и заради това доколко те са законни като продукти.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови