САЩ призна арменския геноцид

OFFNews
30 октомври 2019 в 14:42 | 1860 |2

САЩ призна арменския геноцид.

Камарата на представителите прие с 405 гласа "за" и само 11 "против" резолюция, в чийто текст се казва, че САЩ признава масовите убийства на арменци за геноцид и осъжда избиването на 1,5 милиона арменци в Османската империя в периода 1915-1923 г.

Гласуването показа ширещото се неодобрение към турското правителство както от страна на демократите, така и от страна на републиканците.

Малко след гласуването конгресмени от двете партии подкрепиха с голямо мнозинство закон, задължаващ президента Доналд Тръмп да наложи санкции на Турция заради нахлуването в Северна Сирия. 

Наследникът на империята - Турция - винаги се е противопоставяла остро на твърдението, че срещу арменците е извършен геноцид, въпреки че той е признат от 32 държави по света, включително Франция, Русия, Италия, Канада, Бразилия. Сега към тях се присъединява и САЩ и Турция реагира с официалния коментар, че "правителството и народът ѝ смятат резолюцията за "нищожна и невалидна".

Според Турция твърдението за геноцид е лишено от всякаква историческа и правна основа, а приемането на резолюцията е "безсмислена политическа стъпка с единствен адресат арменското лоби и антитурски групи".

В отговор на приемането на резолюцията американският посланик в Турция Дейвид Сатърфийлд бе привикан в турското Външно министерство.

Bad Horse

Рейтинг : 1682

30.10 2019 в 17:20 2
+ 0
- 0
Да, признаха каквото имаше за признаване. И за робството също. Преподават го в училища и университети и го показват във филми. Минаха в 21 век. Турция още не е.

А е толкова лесно! Трябва само да кажат - "В миналото някои неща са били нормални, като изтребване или поробване на други народи. Всички са ги правили, ние също. Сега вече не трябва да го правим." Но ще трябва да признаят, че в Турция живеят и други народи и да им дадат равни права като на турците.
дръндьо

Рейтинг : 920

30.10 2019 в 15:38 1
+ 0
- 0
А дали се сетиха да признаят геноцида на англо-саксонците спрямо индианците в Северна Америка? Или те нямат нищо общо с тая работа...