САЩ призова за нови избори в Беларус, протестите и побоите продължават

OFFNews 13 август 2020 в 16:44 2842 0

Снимка AP/БTA

Моят брат не е престъпник, пише на плаката на тази млада жена в Минск

Протестите в Беларус продължават вече пети ден, като продължава и насилието, което милицията и армията извършват върху гражданите. Според руската служба на BBC арестуваните са над 7000.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова за нови президентски избори в Беларус в присъствието на международни наблюдатели, по време на пресконференция след разговори със словенския премиер Янез Янша. Според Помпео, САЩ и Европейския съюз имат подобни опасения по отношение на ситуацията в Беларус и се надяват да развият общ подход към ситуацията в републиката.

"Беларус: Насилието трябва да спре и политическият режим трябва да се промени. Основните политически промени са предпоставка за по-нататъшното развитие на отношенията между ЕС и Беларус ", написа върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в официалния си блог, който е публикуван на външнополитическия уебсайт на ЕС. Утре външните министри на съюза се събират за да обмислят санкции срещу режима на Лукашенко.

Според предварителни данни на местни ЦИК за Александър Лукашенко са гласували 65%, а за главната му опонентка Светлана Тихановская близо 15%. Изтекли снимки на протоколи от изборни секции и аудиозаписи свидетелстват за груба фалшификация на изборните резултати, като резултатите са били обратните. Тихановская се намира в Литва, като се смята, че тя е изнудвана от силите за сигурност, тъй като съпругът и, който трябваше да е кандидат-президент е арестуван.

Има десетки свидетелства за жестоки побои и унижения в местата за задържане. Хората са пребивани и арестувани от милицията на улици, дворове и дори в колите си без никаква причина. Протестите продължават, като днес в Минск около главните булеварди протестиращите са подредени в километрични редици.

Междувременно част от най-големите предприятия в страната са в стачка от 11 август и броят им расте. Сред тях са МАЗ, БелАЗ, Гродножилстрой, Гродно-Азот, Белмедпрепараты, и Керамин.

Посланици в Минск поднесоха цветя на мястото на което бе убит един от протестиращите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови