САЩ разреши на Huawei временно да поднови работа

OFFNews 21 май 2019 в 07:45 2624 0

САЩ разрешиха на китайския телекомуникационен гигант Huawei да поднови временно работа в страната.

Министерството на търговията е издало на компанията 90-дневен временен генерален лиценз, който ѝ позволява да обслужва мрежите и да обновява програмното обезпечение за нейните мобилни устройства, използвани в САЩ, предаде БНР.

Отсрочката няма да се отнася до търговските сделки, сключени след въвеждането на ограниченията. 

Целта ѝ е да създаде условия да не бъде нарушена работата на американските клиенти на Huawei.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп включи Huawei в "черен списък" - заповедта му обявява извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на САЩ от чуждестранни заплахи и забранява на US компании да ползват телекомуникационно оборудване, произведено от компании, които могат да представляват опасност за сигурността на страната. Вашингтон смята, че телекомуникационното оборудване на Huawei, може да се използва от Китай за шпионаж.

Всъщност основна битка в текущата търговска война между САЩ и Китай е съсредоточена във въпроса за изграждането на инфраструктурата за 5G мрежата, основна роля в която има вторият по големина в света производител на смартфони Huawei.

Веднага след заповедта на Тръмп американската корпорация Google ограничи достъпа на втория по големина производител на смартфони в света Huawei до своите технологии и софтуер. Huawei вероятно ще загубят достъп до Android и приложения на Google, като YouTube и Google Maps.

Противно на очакваното, реакцията на Huawei беше уверение, че ще продължи да предоставя последните актуализации по отношение на софтуерната сигурност и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване, на съществуващите вече на пазара Huawei и Honor продукти. В това число смартфони и таблети, които вече са закупени от крайните потребители, но и такива, които са все още в наличност на пазарите в световен мащаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови