САЩ с най-много жертви на COVID-19 от месеци, Италия удължи извънредното положение

OFFNews 29 юли 2020 в 09:20 4456 0

Починалите от COVID-19 в САЩ нараснаха с почти 1300 вчера, което е най-високият денонощен ръст от май насам, съобщи Ройтерс.

Калифорния, Флорида и Тексас, три от най-многолюдните щати, регистрираха рекордни денонощни стойности на смъртните случаи, като в трите щата заедно са отчетени 584 от общо 1292 починали в страната. Печален рекорд отбелязаха и Арканзас, Монтана и Орегон. Смъртните случаи в САЩ нарастват и на седмична основа за трета седмица поред.

Увеличеният брой на новозаразените в Аризона, Калифорния, Флорида и Тексас предизвика претоварване на болниците. Разпространяването на инфекцията накара щатите да направят обратен завой в усилията си за отваряне на икономиката.

Междувременно Горната камара на италианския парламент одобри искането на премиера Джузепе Конте за удължаване на извънредното положение заради новия коронавирус до 15 октомври, съобщи Ройтерс.

Извънредното положение беше обявено на 31 януари със срок от шест месеца и трябваше да изтече на 31 юли.
"Вирусът продължава да еволюира и не е изчерпал потенциала си. Би било непоследователно рязко да отменим подобна ефективна мярка", каза Конте по време на дебата.  Долната камара на парламента, в която управляващата коалиция има много по-голямо мнозинство, ще гласува мярката в сряда.

Четиринадесет души са починали от COVID-19 във Франция за последното денонощие, предаде Ройтерс. С това жертвите от началото на епидемията в страната стават общо 30 223. В болници са 5551 души.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличи с 684 през последното денонощие и достигна до 206 926, показват данните на института по заразни болести "Роберт Кох" от днес, предаде Ройтерс. За изминалите 24 часа са починали шестима.

Колумбийският президент Иван Дуке удължи затварянето на страната заради коронавируса до 30 август, съобщи ДПА. С новата мярка срокът на строгите ограничения ще достигне до 5 месеца. Държавният глава обяви решението, след като за първи път в Колумбия бяха регистрирани повече от 10 хиляди нови случая на вируса.

Китайските здравни власти съобщиха за 101 нови случаи на коронавирус в континентален Китай през последното денонощие - най-високия брой от над три и половина месеца, съобщи Ройтерс. 89 от регистрираните са в западния автономен район Синдзян, където напоследък се регистрират много от новозаразените. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови