САЩ с ново условие пред Турция за кюрдите в Сирия

Вилдан Байрямова 06 януари 2019 в 16:24 4262 0

Сили на опозицията в Сирия

Снимка АА

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън добави днес ново условие пред Анкара, свързано с изтеглянето на американските военни части от Сирия и съдбата на кюрдите там, предаде Ройтерс.

Турция не трябва да атакува кюрдите след излизането на САЩ от Сирия, тя трябва да се съгласи да ги пази и защитава, и докато няма споразумение, няма да има и изтегляне, кюрдите са съюзници на Америка, подчерта Болтън.

Внезапното решение на президента Доналд Тръмп да обяви изтеглянето на военния контингент от Сирия остави открити много въпроси, основно за това дали кюрдските бойци, действащи в северната част на страната, ще станат мишена на отдавнашния си враг Турция, отбелязва Ройтерс.

Болтън е на 4-дневно пътуване до Израел и Турция. В Йерусалим той каза, че в разговорите си с турските власти, включително и с президента Реджеп Ердоган, ще подчертае необходимостта кюрдите да бъдат защитени. Съветникът на Тръмп посочи, че Белият дом не желае Анкара да започне военна операция в Сирия, която не е напълно координирана със САЩ.

„Ние не смятаме, че турците трябва да предприемат военни действия, които не са напълно координирани с нас. Те се съгласиха да не застрашават нашите войски, но изискването на президента е сирийските опозиционни сили да не са застрашени“, коментира той.

В понеделник Болтън ще пътува за Анкара, където ще разговаря с представителите на властите, за да разбере какви са нейните цели и способности в Сирия. Той заяви, че Турция няма право да убива кюрдите и оттеглянето на САЩ няма да стане факт, без да има споразумение за защитата им, а това е официалната позиция на Вашингтон.

Малко турски медии публикуваха предупреждението му, но припомниха заплахите с нов въздушен удар, след като правителството в Дамаск бе обвинено за извършена химическа атакав края на ноември 2018 г. в Алепо. Тогава над 100 души пострадаха при атаката с токсичен газ, изстрелян със снаряди от район, контролиран от бунтовниците. Началникът на полицията в Алепо генерал Исам аш Шали обвини за нападението бунтовническата групировка „Хаят Тахрир аш Шам“ /бившата „Джебхат ан Нусра“/.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови