САЩ ще помагат на Сърбия да влезе в ЕС

OFFNews 24 ноември 2019 в 19:15 2548 0

Снимка Diplomacy&Commerce

Съединените щати ще помагат на Сърбия да се присъедини към Европейския съюз. Това заяви американският посланик в Белград Антъни Годфри пред Радио - телевизия на Сърбия (РТС), предаде БНР.

Интересът на Вашингтон е Западните Балкани да се превърнат в регион на стабилност и просперитет, където се спазват демократичните ценности и отделните държави са в добри отношения, обясни дипломатът и посочи, че най-добрият начин това да стане е Западните Балкани да станат част от обединена Европа.

Посланик Годфри смята, че отлагането на разширяването на ЕС няма да доведе до автоматично увеличаване на влиянието в региона на Русия и Китай.

Междувременно, също пред РТС, сръбският министър на отбраната Александър Вулин, също като президента Вучич, изрази надежда "руската шпионска афера" от седмицата да не се отрази на близостта, приятелството и братството между Сърбия и Русия.

Вулин заяви, че чрез парламентарна резолюция военният неутралитет на страната му ще бъде гарантиран. Според него Сърбия е в състояние да се отбранява и мирът на Балканите е гарантиран, защото всички войни в региона са започвали, защото Сърбия е била беззащитна.

„Ние нямаме териториални претенции. Не сме признали отцепването на никоя част от територията на никого, на никого не сме предначертали картата - как да му изглежда страната, както за съжаление някои продължават да постъпват с нас. Сърбия е гарант, че мирът на Балканите ще е дълъг и стабилен“, каза Вулин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови