САЩ си тръгват от Сирия, Турция се готви за нова операция

Вилдан Байрямова 11 януари 2019 в 19:23 2694 0

Американски военни

Снимка АА

Започна процесът по изтеглянето на американския военен контингент от Сирия, заяви говорителят на международната антитерористична коалиция Шон Райън, цитиран от Би Би Си.

Полковник Райън подчерта, че няма да съобщава данни за самия процес и сроковете на изтеглянето.

През декември м.г. президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че ислямските терористи от ДАЕШ са вече победени и САЩ ще изведат контингента си от Сирия. Съветникът му по националната сигурност Джон Болтън обаче преди няколко дни заяви, че това няма да стане, докато не се получат гаранции за сигурността на кюрдските въоръжени отряди в страната, които са съюзници на Америка в борбата срещу ДАЕШ.

„Нищо не се променя. Ние не сме подчинени на Болтън и не получаваме заповеди от него“, казва анонимен източник от Пентагона пред американския „Уолстрийт джърнъл“.

В Сирия войските на САЩ действаха в партньорство с местните Демократични сили, които са гръбнакът на кюрдските въоръжени отряди. Турция смята отрядите за народна защита /YPG/ за терористична организация, застрашаваща границите и територията й, и продължава подготовката си за нова военна операция. Вчера външният министър Мевлют Чавушоглу подчерта, че турската операция няма връзка с изтеглянето на САЩ от Сирия.

Агенция Блумбърг съобщи, че Турция укрепва военните си части по границата със сирийската провинция Идлиб, на територията на която действат силите на опозицията и терористичните групировки.

В турския окръг Хатай са прехвърлени танкове, бронемашини и бойци от силите за специални операции. Уточнява се, че дислокацията е осъществена след сблъсъците между силите на протурската сирийска опозиция и терористите от групировката „Хайт Тахрир аш-Шам“. Въоръжените стълкновения между сирийските групировки започнаха в края на декември м.г., като обхванаха Идлиб, Алепо и Хама.

Интерфакс припомня, че на 17 септември 2018 г. в Сочи Русия и Турция се договориха за създаването на демилитаризирана зона в Идлиб, а Анкара се ангажира да освободи тази зона от терористите от „Джебхат ан-Нусра“. Зоната за безопасност трябваше да започне да действа към 15 октомври м.г., но Турция до този момент не успя да прочисти района от терористичните формирования.

Планирането на новата операция е приключено, подготовката за нея продължава активно, каза днес министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар, цитиран от турските медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови