САЩ спират издаването на зелени карти за 60 дни

OFFNews 22 април 2020 в 08:16 2362 0

Забраната за имиграция в САЩ ще е в сила 60 дни, обяви американският президент Доналд Тръмп на редовния си брифинг в Белия дом.

В този период няма да се издават определени видове зелена карта.

Решението за спиране на имиграцията бе обявено на 21 април от президента чрез Туитър, който не обяви точния краен срок на действието му. От думите му стана ясно само, че ще е до края на епидемията от коронавирус. А мотивите му бяха: защита от "Невидимия враг" (Covid-19) и нуждата от запазване на работните места за американция.

На брифинга си той потвърди, че целта му е да се ограничи конкуренцията от работна ръка в период на влошаване на икономиката заради пандемията от Covid-19. „За предпазване на американските работници ще издам указ за временно прекратяване на имиграцията в САЩ“, заяви Тръмп.

Мярката няма да засегне тези, които са временно в страната и ще важи за онези, които се надяват да останат.

Подписването на указа се очаква днес. Дали забраната ще се удължи и след 60-те дни ще стане ясно на “базата на икономическите условия” в страната.

От статия във Washington Post става ясно, че Държавния департамент все още очаква указания за това издаването на кои визи ще бъде поставено на пауза.

За 2019 г. американските власти са издали 462 000 визи. През 2016 г., по времето на президента Барак Обама, те са били 617 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови