САЩ удари талибани в Афганистан след споразумението от Доха

OFFNews 04 март 2020 в 12:49 4257 0

Съединените щати нанесоха въздушен удар по талибани в южната афганистанска провинция Хелманд, съобщи говорител на американските въоръжени сили в Афганистан, предаде Ройтерс.

Това е първото нападение, след като в събота беше подписано двустранно споразумение между САЩ и талибаните в Доха. Според него се предвижда евентуалното изтегляне на американските войници от Афганистан в рамките на 14 месеца. Споразумението включва и размяна на затворници, но афганистанското правителство отказа да се съобрази с това.

Полковник Сони Легът, американски военен говорител, написа в "Туитър", "че талибански бойци са атакували контролен пункт на афганистанските сили за сигурност и ударът от въздуха е бил отбранителен с цел прекратяване на нападението".

Вашингтон желае мир, но призовава талибаните да спрат "ненужните атаки" и да се придържат към ангажиментите си по споразумението, допълни той.

Талибаните са избили около 20 афганистански войници и полицаи при поредица от атаки през нощта, предаде АФП, като цитира правителствени официални лица. 

Ескалацията идва часове, след като Тръмп заяви, че е имал "добър дълъг разговор" с политическия лидер на талибаните Молла Барадар.

Вчера имаше няколко атаки в Афганистан, които бяха приписани на талибаните, като при една от тях бяха убити петима полицаи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови