САЩ включиха в черния си списък китайски компании, произвеждащи суперкомпютри

OFFNews 22 юни 2019 в 20:25 2280 0

САЩ включиха в черния си списък китайски компании, които произвеждат суперкомпютрите Сугон, като ги определиха за заплаха за националната сигурност и прекратиха достъпа им до американска технология, която е от решаващо значение за тях, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Решението, взето вчера от министерството на търговията на САЩ, може да усложни преговорите между президента Доналд Тръмп и неговия китайски колега Си Цзинпин идната седмица, целящи намаляване на напрежението в търговските спорове между двете най-големи световни икономики.

Въпросните компании са производителят на суперкомпютри Сугон, Институтът по компютърни технологии Уси Цзяннан и три дъщерни предприятия на Сугон.

Сугон и институтът Уси Цзяннан участват в усилието на Китай за развитие на производството на компютри, които да подпомагат военната модернизация.

Черният списък забранява на американски фирми да продават технология на китайски компании, без да имат правителствено разрешение за това.

Миналия месец министерството на търговията включи в черния списък телекомуникационния гигант Хуавей, засилвайки напрежението с Пекин, след като Тръмп наложи мита от 25% на китайския внос на стойност 250 млрд. долара, а Пекин отговори с мита върху американски продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови