САЩ все пак ще предоставят на Турция изтребители F-35

OFFNews 20 март 2019 в 18:08 2927 0

F-35

Снимка АА

Въпреки острите разногласия между САЩ и Турция заради сделката за руските зенитно-ракетни комплекси С-400, Вашингтон ще предостави своите F-35 на Анкара.

САЩ се готвят да предадат на Турция още два военни самолета от 5-о поколение, казва представител на Пентагона, участващ в реализирането на програмата за разработка на летателните машини Joint Strike Fighter /JSF/ Джо Деллаведова, цитиран от Анадолската агенция. Според него в момента в базата „Люк“ в Тексас на военновъздушните сили на САЩ вече се базират два турски F-35A.

„Приключва подготовката за изпращането на още два самолета до базата. При това първите два е планирано да бъдат пратени към Турция през ноември тази година“, твърди той. Според него работата по програмата за разработването и производството на изтребителя от 5-о поколение продължава в съответствие с предварителния план. На базата „Люк“ се провеждат обучение на пилоти и на технически персонал за F-35. Всичко върви по план, докато не ни кажат обратното, казва представителят на Пентагона.

По данните на Анадолската агенция поредните самолети F-35 ще бъдат предадени на Турция в близките седмици. Според условията на програмата, самолетите трябва да бъдат отправени към Турция само след като извършат една или две години тренировъчни полети в САЩ. В програмата по разработката им, освен САЩ, участват Турция, Великобритания, Италия, Холандия, Канада, Австралия, Норвегия и Дания. В нея участват 10 турски компании, доставящи детайли и електронни системи за самолетите и ще осигурят техническото обслужване на двигателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови