СДСМ на Зоран Заев води на парламентарните избори в Македония (обновена)

OFFNews 16 юли 2020 в 07:18 3135 0

Председателят на Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев обяви, че водената от неговата формация коалиция „Можем“ печели предсрочните парламентарни избори, предаде БНР.

При 98,3% преброени бюлетини водената от СДСМ коалиция печели 36,12% от гласовете и 46 депутатски мандата от 120-те, а тази около ВМРО-ДПМНЕ - 34,85% и 44 мандата, по данни на Държавната избирателна комисия. Етническият албански Демократичен съюз за интеграция печели 15 мандата, Алианс за албанците и Алтернатива - 12, Левица - 2 и Демократичната партия на албанците -1 мандат. Останалите 9 партии, участвали в изборите, не са прескочили изборния праг.

Резултатите от изборите се появяват спорадично на сайта на ДИК, който снощи бе подложен на хакерска атака, съобщи председателят на комисията Оливер Дерковски. Окончателното разпределение на мандати се чака до края на деня.

Зоран Заев

Зоран Заев честити на своите симпатизанти победата и заяви, че по последните данни "Можем" получава най-малко три мандата повече от коалицията "Промяна за Македония", начело на която е опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски.

Християн Мицкоски

Пред журналисти Заев заяви, че ще последват преговори с Европейския съюз и добави, че на изборите е била потвърдена народната воля.

Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония бяха произведени в условия на епидемия от коронавирус и за пръв път продължиха три дни - от понеделник до сряда. Вчера избирателните секции бяха отворени два часа по-дълго от обикновено, за да се избегнат струпването на хора и рискът от зараза. 

Около 923 000, или 51 процента от избирателите са упражнили правото си на глас.

Снимки: БТА/Xinhua

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови