SMS-и ще известяват жените в Саудитска Арабия, че са разведени

OFFNews 07 януари 2019 в 16:53 6975 0

Нова регулация в Саудитска Арабия цели да прекрати често срещаната практика, при която мъжете слагат край на брака си, без да известят половинките си, предадоха световните медии.

Според новото правило, което влезе в сила вчера, съдилищата са задължени да известят жените с SMS-и при прекратяване на брака им. Местни жени адвокати твърдят, че мярката ще спре т.нар. практика "таен развод", при която мъжете се развеждат, без да кажат на жените си.

Съобщенията ще съдържат номера на сертификата за развод и името на съда, в който жената може да го получи. Жените също така ще могат да проверяват семейното си положение онлайн.

Новата директива е част от икономическите и социални реформи, които принц Мохамед бин Салман въведе след встъпването си в длъжност, сред които се нареждат правата на жените да шофират, да посещават футболни игри и да работят традиционно мъжки професии. 

Въпреки това жените в Саудитска Арабия все още не могат сами да подадат документи за паспорт, да пътуват в чужбина или да си отварят банкови сметки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови