СЗО: Пандемията набира сила - тествайте, проследявайте, изолирайте

Над 100 знаменитости се обединиха за общодостъпна ваксина срещу COVID-10

OFFNews 30 юни 2020 в 07:59 2684 0

Пандемията от новия коронавирус далеч не е приключила и дори набира сила, предупреди генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Франс прес.

"Всички ние искаме това да приключи, но суровата действителност е, че то далече не е свършило", каза Гебрейесус. Той призовавайки правителствата да "тестват, проследяват, изолират и поставят под карантина".

По данни на АФП от снощи потвърдените случаи на коронавирус по света са над 10,2 милиона, а починалите са най-малко 502 599.

САЩ остават най-тежко засегнатата държава със 125 928 смъртни случая и близо 2,6 милиона заразени. По данни на американския университет "Джонс Хопкинс" само през последното денонощие в страната са регистрирани най-малко 42 000 нови заразени. След Флорида и Тексас, Аризона стана поредният щат, който затвори нощните заведения, спортните центрове, кината и водните паркове заради увеличените случаи на коронавирус, предаде Ройтерс. Отварянето на държавните училища се отлага за август

Лос Анджелис отчете вчера обезпокоителен ръст в броя на новите случаи за ден - 2903, съобщиха здравните власти и предупредиха, че болниците скоро може да се окажат претоварени. В окръга с население 10 милиона души са установени общо 100 000 случая на коронавирус.

Губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи каза вчера, че закритите части на ресторантите в щата няма да заработят от четвъртък, както беше планирано, и отварянето им се отлага за неопределено време.

убернаторката на Канзас Лора Кели наложи на жителите на щата задължително носене на маски на обществени места, смятайки, че с тази мярка ще се избегне евентуално връщане на карантината.

С най-много починали след САЩ се нареждат Бразилия (58 314 души) Великобритания (43 575), Италия (34 744) и Франция (29 813).

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличи с 498 до общо 194 259 от началото на епидемията, сочат днешните данни на института за заразни болести "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс.
Новите смъртни случаи са 12, с което починалите стават 8973-ма, показва статистиката на института.

Южна Корея съобщи за 43 нови потвърдени случая на COVID-19 в цялата страна и отбеляза, че заразата е започнала да се разпространява отвъд столицата, която е център на нова вирусна вълна от края на май, предаде Асошиейтед прес.

Японското правителство съобщи, че запазва ограниченията по границите си с изключение на случаите, когато става въпрос за хуманитарна необходимост, предаде Ройтерс, като се позова на информация от вчера на сайта на външното министерство. Властите казаха, че от утре забранителният им списък ще включва още 18 страни. Така държавите, от които е забранено да се пътува до Япония, стават 129.

Над 100 световни знаменитости са се подписали под призив когато бъде създадена ваксина срещу COVID-19 тя да бъде достъпна за цялото население на планетата, предаде Ройтерс.

Инициатор е бангладешкият икономист Мохамад Юнус, който е носител на Нобеловата награда за мир от 2006 година за развитието на концепцията за микрокредитиране и микрофинансиране на бедни хора и дребни предприятия.

Сред подкрепилите го е още един нобелов лауреат за мир - Дезмънд Туту, предприемачът Ричард Брансън, холивудските звезди Джордж Клуни и Шарън Стоун.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови