СЗО загрижена за разпространението на COVID-19 в бедните страни

OFFNews 21 май 2020 в 00:30 4787 1

Световната здравна организация (СЗО) изрази загриженост заради големия брой нови случаи с коронавирус в бедните страни, докато много от богатите държави започват да вдигнат блокадата, предаде Ройтерс. По данни на организацията през последните 24 часа в света са били регистрирани 106 000 нови случая - най-големият брой за денонощие от началото на пандемията, предаде БТА.

"Предстои да изминем още много път в тази пандемия", каза в Женева генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус. Той изрази "сериозна загриженост" по повод нарастващия брой случаи в страните, където населението е с ниски и среди доходи.

Макар и далеч от приключването на пандемията, Европа започва да се съвзема - плахо, но сигурно.

В страната, където разпространението на COVID-19 я постави в челната световна тройка - Испания, три поредни дни броят на починалите се задържа под 100. Снощи министерството на здравеопазването съобщи за 83 починали през последните 24 часа. Смъртните случаи от началото на епидемията в Испания са 27 778. За едно денонощие заразените са се увеличили с 295 до общо 232 000. Испанското правителство поиска от парламента да удължи до 7 юни срока на извънредното положение с аргумента, че това е единственият законов начин местните власти да налагат карантинни мерки. 

Броят на починалите от заразата в Италия за последните 24 часа са 161 при 162-ма от предното денонощие. Общият брой на починалите в страната е 32 330. Възстановилите се от COVID-19 в Италия вече са 132 282, което е с 2881 повече спрямо вчера.
Новозаразените за последните 24 часа са 664. Общият брой на потвърдените случаи на зараза в страната от началото на епидемията преди три месеца е 227 364, като около 85 775 са в областта Ломбардия. Четири области и една автономна провинция не са регистрирали никакви нови случаи на зараза и това са Умбрия, Базиликата, Вале Д'Аоста, Молизе и Болцано.

От понеделник Италия пристъпи към нова фаза на облекчаването на мерките с отварянето на много бизнеси и църквите. Днес италианската министърка на транспорта Паола Де Микели каза, че от 3 юни всички италиански летища ще бъдат отворени отново. Тогава ще бъдат разрешени междуобластните и международните полети.

Любопитно развитие на нещата има във Франция. Три общини в северозападна област на Франция Бретан поискаха отново да бъдат затворени плажовете заради непристойно поведение и неспазване на правилата срещу коронавируса, съобщи местната префектура. Ще бъдат затворени големият плаж в Дамган, както и плажовете в Билие и Ердевен, но е напълно възможно и други кметства да отправят подобни искания.

Словакия пък допълнително разхлаби ограничителните мерки, наложени на икономическия живот, за да се спре разпространението на коронавируса, предаде ДПА. Но същевременно днес консервативният премиер Игор Матович блокира плановете за отваряне на националните граници. От днес хората могат да излизат от вкъщи, без предпазни маски, които остават задължителни само на закрито. Търговските центрове, кината и театрите има вероятност да отворят врати, но при строги правила. Училищата и детските градини обаче ще останат затворени до 1 юни.

Туристическият сезон в Гърция започва от 15 юни, когато отварят летните хотели, а международните полети - от 1 юли. Това обяви премиерът Кириакос Мицотакис в телевизионно обръщение. Изявлението му следва договор между правителствата на Гърция и България, според който на общата граница няма да се правят тестове за влизане, нито ще се поставят влизащите под карантина от 1 юни, но това ще се отнася само за някои групи хора - не и за туристи. За тях това ще е възможно от 15 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови