Съд в Русия ликвидира правозащитна организация – нарушила закона за чуждите агенти

OFFNews 01 ноември 2019 в 20:22 2944 4

Лев Пономарьов

Снимка ru.rfi.fr

Върховният съд в Русия постанови ликвидиране на движението „За правата на човека“, основано от правозащитника Лев Пономарьов, пише „Новая газета“.

Искането за това е отправено от Министерството на правосъдието. Основания за ликвидацията са били нарушенията на редица руски закони и особено този за чуждестранните агенти. Освен това, според министерството, организацията не е коригирала нарушенията в своя устав от 2014 г., намерени в хода на извънпланова зимна проверка.

Движението „За правата на човека“ се обърнало към министерството с искането да бъде изчакано утвърждаването на новия устав от есенния конгрес, но това е било отказано.

Пономарьов смята решението на съда за незаконно и ще го обжалва. Пред изданието той уточнява, че още не е наясно в какъв формат организацията ще продължи своето съществуване.

„Защитата на правата е начин на живот, затова ние ще продължим да работим в тази сфера. Ще се постарая по някакъв начин да запазя гръбнака на централния апарат и регионалните структури на движението“, казва правозащитникът.

Изданието припомня, че три организации, оглавявани от Пономарьов – „За правата на човека“, „За защита на правата на затворниците“ и „Гореща линия“ през февруари бяха определени от правосъдното министерство като „чуждестранни агенти“.

Малко преди това министерството обявило извънредната проверка на движението. Това става след административния арест на Лев Пономарьов заради статуси във Фейсбук в подкрепа на разследвани по две знакови дела.

През последните месеци движението и създателят му Пономарьов са глобявани няколко пъти за нарушаване на закона за чуждестранните агенти. Общата сума на глобите надхвърля 2 млн.рубли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

02.11 2019 в 00:40

А в Конго забранили на канибал да яде децата си. Къде гледа БХК - нарушени са правата на негър!!!

Прочее, благодаря на Лафърдиев за реално грамотния превод и разясненията. Сам нямаше да си направя труда да свърша тая работа, а тя е полезна и поучителна.

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

02.11 2019 в 00:01

В САЩ заради Foreign Agents Registration Act, не може да има Американски ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ..
Та да защитава мексиканците край границата, битите и убити негри, индианците в резерватите и т.н.
И да ви питам - БЪЛГАРСКИЯТ ЧЕРВЕН КРЪСТ е НПО..
И всяка година предоставя на Горанчо, КОМИСИЯТА ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР отчети за ПРИХОДИТЕ и РАЗХОДИТЕ на организацията..
А БЪЛГАРСКИЯ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ за съществуването си не е ДАЛ ДОСЕГА НИТО ЕДИН ОТЧЕТ.. От 1992 год. та досега..
КФН направи опит за задължи БХК да го даде.. И на 9 Януари 2014 Стоян Мавродиев съобщи: " Започна първата данъчна проверка на БХК от създаването на организацията". КЪНЕВ орева де що има ТВ-студио за терор..
Проверката УЖ започна, но не завърши..
А ЧУЖДОТО Е В САМОТО ИМЕ НА НПО-то..

Две неправителствени организации в България.. С еднакви задължения по финансови закони на България. За едната и за другата..
Ама ЕДНАТА Е ПО-РАВНА..

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

01.11 2019 в 23:53

Руският закон е ТОЧЕН ПРЕВОД на това:
В САЩ го наричат Foreign Agents Registration Act, приет е през далечната 1938 година
Основните положения (повтарям - в действащият американски закон за чуждестранните агенти):
- на задължителна регистрация подлежат всички организации и личности, които извършват всякаква дейност, чрез която се планира по какъвто и да бил пряк или косвен начин да повлияе на което и да е ведомство или чиновник от правителството на САЩ или на обществеността в САЩ по отношение формирането, приемането или изменението на вътрешната или външната политика на САЩ или по отношение на политическите и/или обществените им интереси
- всяка подобна организация попълва 6 страници въпросник, на всеки 6 месеца, освен това може да бъде проверявана внезапно по всяко време от Министерство на правосъдието на САЩ в сътрудничество с ФБР

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

01.11 2019 в 23:52

- изискват се и копия на всички документи на организацията, вкл. и подробно описание на всички устни договори
- пълен финансов отчет - кой, колко и кога е дал пари на организацията, за какво са похарчени
- в срок до 48 часа организацията е длъжна да представи сама на американските власти копие от новите си информационни материали, както и подборно описание на контактите си с официални лица в САЩ и с МЕДИИТЕ в САЩ!
- наказанията за неизпълнение на изискванията на закона стигат до 5 години ЗАТВОР..
Намерети си оригинала на FARA и руския закон.. Да се убедите, че са под индиго писани..

А както се вижда, НИЕ чувствително изоставаме в демократичното строителство от светлият ни идеал.