Съдът отмени заседанието на парламента, на което Каталуния щеше да обяви независимост

OFFNews 05 октомври 2017 в 17:12 6008 2

Снимка Reuters

Испанският конституционен съд отмени заседанието на каталунския парламент на 9 октомври, на което се очакваше Каталуния да обяви едностранно своята независимост. 

По информация на в."Паис" решението е взето след иск от социалистическата партия на Каталуния, която се противопоставя на отделянето от Испания.

В иска на каталунските социалисти се казва, че едностранно обявяване на независимостта на региона ще наруши грубо на испанската конституция и ще "унищожи правата на депутатите", които се обявяват против подобна стъпка, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон каза вчера, че правителството ще обяви независимост до дни, като посочи, че това може да стане и едностранно, след като 90% от участвалите в референдума за независимост гласуваха за отделяна на региона от Испания. 

В изявление по телевизията Пучдемон подчерта, че до дни ще представи пътна карта за независимост на Каталуния.

Испанският премиер Мариано Рахой призова днес Пучдемон да се откаже от плановете за едностранно обявяване на независимост, "за да бъдат избегнати по-големи злини".

Рахой каза в интервю за испанската осведомителна агенция ЕФЕ, че решението на каталунската криза е "бързо връщане към законността и заявление колкото се може по-скоро, че няма да има едностранно провъзгласяване на независимост".

Той изрази увереност, че Испания ще се справи със ситуацията, и припомни, че страната е имала доста сложни моменти в своята история, но винаги ги е преодолявала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови