Съдят френски петел, кукуригал страшно

OFFNews 05 юли 2019 в 15:05 5489 2

Корин Фесо и Морис

Снимка Le Figaro

В градския съд в Рошфор, Франция, на 4 юли се състояха изслушванията по делото срещу петела Морис, жител на село Сен-Пиер-д’Олерон с чисто минало и неосъждан преди, съобщава RFI.

Обвинението срещу петела-ответник е, че нарушава покоя на съседите. Граждански ищци са семейство Бирон, пенсионери с вила в селото. От изхода от този процес, гръмнал в цяла Франция и дори извън пределите й /например, емоционалната статия в Ню Йорк Таймс/, зависи твърде много.

На везната е съдбата на самия Морис, застрашен от забрана да упражнява професията си, или по просто да му затворят устата. Изтормозеното семейство от съседната къща твърди, че петелът пее прекалено силно и прекалено рано. По настояване на съпрузите съдебен експерт още през юли 2018 г. е посещавал курника в ранни зори и замервал нивото на шума, произвеждан от Морис.

Впоследствие семейство Бирон приложило „досие“, документиращо децибелите на пернатото, което е и основа на делото срещу Морис. Собственичката му Корин Фесо признава, че тази тъжба вече й струва твърде скъпо. „Тъй като е в състояние на особена потиснатост, може Морис никога повече няма да запее, както преди“, изразява опасения в.“Le Monde“.

Петелът обаче, въпреки очакванията на тълпата от поклонници и медии, не се явил в съдебната зала в Рошфор поради умора, а интересите му защитава адвокатът на стопанката му Жулиен Папино. Освен това, в подкрепа на „артиста“ са се струпали и други птицевъди заедно с крилатите си екземпляри. По данни от AFP в съдебната палата са засечени кокошката мадам Помпадур и петелът мосю Жан-Рене.

Агенцията съобщава, че мадам Помпадур и мосю Жан-Рене са оказали само мълчалива подкрепа на обвиняемия. Не е ли това тревожен сигнал, че свободните по своята природа обитатели на курника са се подчинили на автоцензура? А какво ще стане в случай на осъдително решение? Няма ли това да сложи началото на края на свободата на словото в 7-хилядното село Сен-Пиер д’Олерон, административен център на остров Олерон и после и на целия остров, и по-нататък, и по-нататък – в цялата страна?

Но каквото и да се случи утре, все още на остров Олерон не е отменена свободата на словото, а глас в защита на подсъдимия петел извисиха представители на широката френска общественост. Петицията, макар в този случай да може да се нарече Птиция, с призива „Да спасим Морис, петел от остров Олерон“, е подписана от над 120 000 души.
Корин Фесо, самата известна в целия остров певица /макар вече да не е такава, както любимият й Морис/, създаде асоциацията „Петлите на Олерон в гняв“. В защита на ответника по делото се обявява и местната изпълнителна власт.

Кметът Кристоф Сюйор през юли 2018 г. е издал постановление, в което се подчертава селският характер на селото.
Кметът е редовно затрупван с жалби ту заради камбанния звън на местната църква, ту заради шума на рибарските лодки. Според него процесът срещу Морис е нещо повече – това е идеологическа битка със собствениците на вили, които са си въобразили, че в селото от зори до мрак трябва да цари глуха буколическа тишина. И, видите ли, тези същите считат, че галският петел е длъжен да приглуши звука. Тези хора не могат да бъдат спрени, утре те ще тръгнат да налагат тишина на местните, олеронските, известните по цял свят стриди.

Решението по делото срещу Морис трябва да бъде произнесено на 5 септември. Да се надяваме, че Темида няма да прояви кокоша слепота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

05.07 2019 в 17:16

:))))))) Отлична статия!

А между другото, тия хипстърски извратени искания са плъзнали из цяла Европа явно. Тука малко ли невменяеми искания имат всякакви неадекватни хора. От кърмещите в мола, през забраняващите пушенето вкъщи, до изобретателките на нови закони за движение по пътищата.

4000

1

Ivo Ivanov23

05.07 2019 в 15:55

Май хората сме по-изкукуригали от петлите