Сълзотворен газ и водни оръдия срещу антиправителствен протест в Хонконг

OFFNews 24 май 2020 в 13:55 2535 0

Снимка ЕПА

Полицията в Хонконг разпръсна със сълзотворен газ и водни оръдия антиправителствен протест срещу плановете на Пекин да наложи на полуавтономния регион нов спорен закон за сигурността, съобщиха световните агенции.

Хиляди демонстранти преминаха през градския център.

120 от тях са били арестувани от полицията.

По-рано 200 високопоставени политици от различни краища на света излязоха с общо изявление, в което разкритикуваха плановете на Китай. Те нарекоха закона опит за посегателство върху автономията, върховенството на закона и основните свободи. Законът забранява "измяната, размириците и подривната дейност", отбелязва Би Би Си и цитира 25-годишният Винсент, който казва, че новият закон ще позволи хората да бъдат съдени за престъпления само заради думите си.

Новият законопроект беше включен в дневния ред на годишната сесия на китайския парламент, която беше открита в петък в Пекин. Предполага се, че той ще бъде приет от китайските власти без съгласуване с хонконгските законодатели. Опозиционните сили в специалния административен район остро разкритикуваха тази инициатива и смятат, че тя противоречи на принципа "една страна - две системи", отбелязва ТАСС. Китайското външно министерство заяви, че Пекин няма да се откаже от този принцип и подчерта, че съответните въпроси се отнасят към вътрешната политика на Китай, в която нямат право да се намесват други държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови