Сълзотворен газ разпръсна демонстрантите в Кашмир

OFFNews 16 август 2019 в 20:41 1913 0

Протести в Кашмир

Снимка aljazeera

Стотици хора отново протестираха в индийската част на Кашмир след обещанието на Делхи да отслаби въведените в региона засилени мерки за сигурност, полицията ги разпръсна със сълзотворен газ.

Протестиращите излязоха по улиците на Шринагар след петъчната молитва с ислямски флагове и плакати с призиви „Край на геноцида в Кашмир, свят, събуди се“, съобщи Associated Press. Част от демонстрантите хвърляха камъни и влизаха в сблъсъци със силите за сигурност, които им отговориха със сълзотворен газ.

След промяната на статута на Джамма и Кашмир в началото на август там бяха въведени особени мерки за безопасност – в това число са и изключените мобилни връзки и интернет, имаше задържания. Днес индийските власти обещаха да свалят част от ограниченията, както и да се възстанови работата на стационарните телефони, а в понеделник да се отворят и училищата.

Агенцията отбелязва, че не става дума за възстановяване на мобилните връзки, тъй като властите са убедени, че те могат да бъдат ползвани от терористи. Освен това управляващите смятат, че наложените мерки са напълно оправдани, защото не се е стигнало до гибел на хора на фона на действащите в региона терористи и продължаващите опити на Пакистан ситуацията да ескалира.

Според АР твърдото решение е увеличило подкрепата за индийския премиер Нарендра Моди. Припомня се, че в населения с мюсюлмани щат е бил въведен комендантски час и крайно ограничено разпространение на информация след приетото на 5 август решение Джамма и Кашмир да бъде разделен на две части. За разлика от щата, статутът на съюзната територия не предполага наличие на свое правителство и се управлява пряко от федералните власти. Там вече земи ще могат да купуват не само жители на тези територии, както е било преди.

Междувременно Пакистан заяви, че съседната страна е открила огън по разграничителната линия, убит е още един военен, а жертвите само за по-малко от 24 часа са 6.

Също днес на закрито заседание на Съвета за сигурност при ООН членовете му изразиха сериозно безпокойство по повод ситуацията в региона и правата на човека там. За провеждането на това заседание по-рано настояха Пакистан и после Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови