Само Италия е гласувала против обявяването на Гуайдо за президент на Венецуела

OFFNews 01 февруари 2019 в 20:45 3985 0

Снимка BBC

Само Италия сред страните членки на ЕС е гласувала "против" признаването на опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, съобщи ANSA, позовавайки се на дипломатически източници на срещата външните министри от ЕС в Букурещ. 

Няколко европейски държави обявиха ултиматум на президента Николас Мадуро да свика нови избори, като в противен случай ще признаят Гуайдо за временен президент на страната. Опозиционерът по-рано заяви, че иска да насрочи нов вот в следващите  между 6 и 9 месеца.

Дни преди изтичането на 8-дневния срок обаче няма пълно единодушие сред страните в ЕС за признаването на Гуайдо за временен президент и така вероятно няма да се стигне до обща европейска позиция. 

По-рано Ройтерс съобщи, позовавайки се на дипломатически източници, че страните членки ще започнат следващата седмица да признават Гуайдо за президент, но ще използват внимателен език, за да не се засили политическата криза в страната. 

Решението било всяка държава да излезе със собствена позиция дали признава Гуайдо. Очаква се Франция, Великобритания, Германия и Испания да го направят в понеделник.

По-малките държави пък са се разбрали да покажат подкрепа на опозиционера, но без да го признават директно за временен президент, твърди Ройтерс, цитирана от БТА. 

"Много страни ще подчертаят временния характер на това де факто признаване", посочва един от дипломатите.

Въпреки натиска от Европейския парламент, който официално призна вчера Гуайдо с гласуване, и признаването на опозиционния лидер за президент от САЩ, Канада и няколко държави от Латинска Америка, Европейският съюз засега не е изразил ясна позиция по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови