Само изкуственият интелект може да защити Великобритания, предупреждава висш генерал

Ганчо КАМЕНАРСКИ 15 юни 2020 в 13:42 6936 0

Генерал Ричард Барънс

Генерал Ричард Барънс, бивш командир на британските Съвместни сили до 2016 г., отправил важно предупреждение по време на конференция, посветена на етични аспекти от прилагането на роботизирани летателни въоръжения Той заявил, че е необходима „най-дълбоката промяна за 150 години напред", за да се гарантира, че роботиката, автономните оръжия и изкуственият интелект ще заемат централно място във военната политика. Това пише в The Daily Express Марко Джанангели в публикацията Only artificial intelligence can protect Britain, top general warns.

Министерството на отбраната знаеше какво трябва да се направи,но нямаше политическа воля за прокарване на тези съществени промени.

Изказвайки се преди забавения интегриран преглед на въоръжените сили, който трябва да определи как те ще инвестират свиващите си бюджети, той казал: „Доминик Къмингс (съветник на Борис Джонсън) смята, че подобряването на придобиването и нашата организация за пазаруване ще гарантира защитата на страната. Това няма да стане, ако моделът е фиксиран, но продължава да купува грешен комплект.”

Тази революция ще успее само ако се води политическа дискусия, която да включва въоръжените сили, академичните среди и индустрията по начин, който гражданското общество подкрепя.

„През 1904 г. лорд Ешер ръководил прегледа на британската армия след нейния опит от бурската война, припомнил генерал Барънс. Политиката тогава принуди военна трансформация, която подготви армията за Първата световна война. Кой е днешният лорд Ешер? Обръщаме се в края на нарушена програма за отбрана. Това е политически провал."

Генерал Барънс посочил скъпите платформи като британските самолетоносачи и изтребителя F-35 Joint Strike, предупреждавайки, че те никога няма да могат да победят модерните ракетни системи на Китай и Русия.

„Сегашният модел на въоръжените сили е твърде малък, за да бъде ефективен. Състои се от военна сила, която не може да се справи с нововъзникващите китайски и руски способности“.

„Нашите групи самолетоносачи бяха замислени през 90-те години. Когато през 1996 г. Китай заплаши Тайван, президентът Бил Клинтън изпрати две бойни групи самолетоносачи. Китай тогава не можа да се справи с тях. Той обаче си е научил добре уроците“, казва ген. Барънс по време на конференцията миналата седмица.

„Представяхме си, че нашите самолетоносачи и бойци ще успеят да проникнат в китайското или руското въздушно пространство. Това никога няма да се случи. Русия и Китай са инвестирали достатъчно в противовъздушни и противокорабни ракети, които да ни държат далеч, и в ракети, които нанасят щети на други страни."

Като примерГенералът посочил DF-21D, прецизен носител-убиец с обхват от 1600 км., а неговият наследник ще има обхват от 3000 км.

„Уравнението е 100 000-тонен самолетоносач с 6000 души на борда срещу ракети, изстреляни от хиляди километри залпово по 20.”

По подобен начин развитието в Русия на системата за противоракетна отбрана S-400 означава, че "въздушните сили на НАТО сега не могат да проникнат в руското въздушно пространство".

Междувременно ракетите му клас „Искандер“, базирани в Калининград, могат да ударят Берлин безнаказано, докато крилатите му ракети KH-101 могат да стигнат до Лондон от Русия за 19 минути, носейки 400 кг високи експлозивни бойни части и могат да се похвалят с точност до 2 м.“

Правителството все още използва мислене от края на 20-ти век, когато Великобритания реши да се намеси на Балканите, Афганистан и Ирак. „Но през 2010 г. светът започна да се променя“, казва генералът.

„Русия се появи отново като настойчив и агресивен противник, както във военното пространство, така и в хиперпространството. Великобритания изпусна контрола върху държавните конкуренти, което доведе до невъзможност да бъде в крак с руската и китайската военна технология. "

Той посочва отбранителна програма, която „не е достатъчна, за да може Великобритания да даде независим принос в рамките на НАТО или друга коалиция. А с черна дупка в бюджета от 13 милиарда фунта за десет години, тя все още е извън необходимите способности.

„Ние виждаме комбинация от възхода на Китай като икономически доминираща и с времето политическа сила; човечеството се блъска в границите на способността на Земята да се справи с нашите искания и злоупотреби с нарастването на населението и изменението на климата, и изкуственият интелект (AI) - "четвъртата индустриална революция", която ще повлияе на начина, по който развитите общества управляват своите икономики и осигуряват работа и цел на гражданите" - казва той.

„Не знаем как ще се отрази това или дори дали западната концепция за международния ред, основан на правила, все още ще съществува. Ще бъдем на място, където икономическата необходимост на една нация ще е катастрофа за друга нация.“

Той казва още, че изкуственият интелект е „основният фактор за модернизацията и трансформацията на нашата отбрана и сигурност - това ще се случи и трябва да се случи“. Генералът добавя, че това, което убива повечето европейски бюджети за отбрана, са заплатите и пенсиите.

Страхотните перспективи за Великобритания са, че може да направи своите въоръжените сили не само ефективни, но и реални в условията на най-голямата рецесия за 300 години, да повлияе на съюзниците и да подкрепи колективния баланс за глобална сила.“

„Модернизацията ще изисква да възприемем информационно ориентирани технологии, като признаваме, че прилагането на комбинации от технологии като мощност на обработка, свързаност, машинно обучение и изкуствен интелект, автоматизация, автономия и квантови изчисления ще доведе до разрушителния ефект, от който се нуждаем”, казал на свой ред генерал Ник Картър, началник на въоръжените сили на Великобритания през декември.

Програмата NavyX на Кралския флот вече използва AI и роботиката, за да разработи автономни ловни мини и автономната подводница „Манта“, способна да изследва 3000 морски мили на дълбочина 30 метра, и дори автономни твърди надуваеми лодки, които вършат същата работа на повърхността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови